VARJU LÁSZLÓ (DK): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Hát, elérkeztünk egy fontos pillanathoz, a szavazás előtti időszakhoz, amikor még utolsó lépésként lehetne vagy lehetett volna élni azzal a lehetőséggel, hogy egy zuhanó spirálban recesszióba taszított országnak lehessen egy normális költségvetése, de a magyar gazdaság nem kapja meg ezt a lehetőséget. Helyette inkább azt látjuk, hogy a családi költségvetések összeomlottak, megélhetési válság sújtja az országot, a költségvetés adóssága  és itt akár éves visszatekintést tehetünk  jelentősen megnövekedett nemcsak arányaiban, hanem egyébként nominális értékben is, és tovább növelik ezt az adósságot. A kiskereskedelmi fogyasztás egyértelműen zuhan, az emberek kevesebbet és sokkal olcsóbb termékeket tudnak csak megvásárolni. Látszik, hogy egyre szegényebb az ország az önök gazdaságpolitikájának eredményeként; hazugság volt minden, amit korábban állítottak, és most eljutottunk ebbe a helyzetbe.

Éppen ezért elöljáróban szeretném jelezni, hogy a Demokratikus Koalíció frakciója megpróbálta azt a lehetőséget megadni önöknek, hogy egy alternatív költségvetéssel legalább a legelemibb részeken tudjunk javítani, ami azt jelenti, hogy az emberek érdekében tegyünk néhány lépést vagy tegyenek önök néhány lépést, de erre nem voltak készek és nem voltak képesek, így ránk marad ennek a kezdeményezésnek a megvalósítása.

Miért van ennek jelentősége? Hiszen akkor, amikor beszélünk arról, hogy önmagában ez a vita, ami jelenleg zajlik, mennyire álszent, paravánként ideépített vitafolyamat egy pillanatról, a jelenlegi pillanatról, amikor az államtitkár úr a jelenlegi helyzetről próbál meg véleményt alkotva velünk vitatkozni egy jövőbeli költségvetésről, azt gondolom, hogy éppen ezért nagyon is indokolt lett volna hosszabb távon gondolkodni és alternatív költségvetésről beszélni.

A kisebbségi vélemények között is megjelent  önök által sokszor emlegetve , hogy egyébként nemigen módosítják a költségvetést. Ehhez képest álszent módon  visszaélve a helyzetükkel és a veszélyhelyzetre hivatkozva  96 alkalommal hoztak éjszakai rendeletet, és rendeleti kormányzással módosítják a költségvetést, amikor gyakorlatilag bármikor, bármit, bárhova át tudnak csoportosítani  vagy ezt meg is teszik , lényegében teljesen függetlenül attól, amit egyébként korábban terveztek, vagy az embereknek állítottak erről.

Éppen ezért ez a pillanatnyi állapot, amikor jelenleg erről vitatkozunk, messze nem felel meg annak az elvárásnak, ami egyébként lényegében egy adott politikai év, egy adott parlamenti működés időszakának legfontosabb érve lehetne, hogy miért a legfontosabb a költségvetés tervezése. Hiszen eközben forrás van. Tehát nem az a problémájuk, hogy nem áll rendelkezésre forrás: az általánosforgalmiadó-befizetésekből számítanak több mint 7500 milliárd forint értékre; a személyijövedelemadó-befizetések vonatkozásában 4400 milliárd forint felett gondolkodnak és számolnak, tehát ilyen szempontból úgy tűnik, hogy nem a forráshiány a probléma, hanem az önök értékvilága vagy -választása megváltozott, és ennek a következménye, hogy ma már nem fontos önöknek például az, hogy érdemi rezsimegtakarítás, -csökkentés lehessen a magyar családoknál; ehelyett sokkal fontosabb, hogy másra költsenek. Nem tettek semmit azért, hogy az ország energiakiszolgáltatottsága csökkenjen, és ebből kifolyólag ilyen szempontból továbbra is marad a kiszolgáltatottság.

(15.50)

Ha abból indulok ki, hogy önök rossz energiaszerződéseket kötöttek, akkor sajnos ennek az lesz a következménye, hogy újra nagyon-nagyon-nagyon sokba kerül ez a kormányzás, amit önök csinálnak.

Ennek az egyik nagyon látható jele  és a vitának ebben a szakaszában el kell mondani, de akár kérdezhetem is, ha úgy jobban tetszik államtitkár úrnak , tehát az önök működésének és ennek a recesszióba taszított gazdaságnak a látványos jele a rettentően magas kamat, ami a bankoknál megjelent. Ennek következménye, hogy óriási kötelezettségek keletkeznek, és ez a Magyar Nemzeti Banknál 2000 milliárd forintnyi veszteséget okoz. A pénzügyminiszter úr expozéjában, a vita kezdetén azt ígérte, hogy erre vonatkozóan megoldási javaslattal él majd, de egyelőre nyomát sem látjuk annak, hogy akkor mi lesz, és ezt hogyan kívánják kezelni. Azt értem, hogy önök hozták a korábbi törvényt, önök változtatták meg azt is, és hogy ilyen szempontból bármikor megváltoztathatják a jelenlegit is, de ismét felhívom a figyelmet, hogy óriási adósságot raktak a következő generációk nyakába a következő időszak szempontjából, és ezt az adósságot önök másokkal, mással fizettetik meg.

Az Orbán-kormány által folytatott képtelen gyakorlat szerint a központi költségvetésről szóló törvényjavaslat, ahogy már említettük önöknek, rendre ilyen időszakban jelenik meg, és ennek a következménye mindaz a bizonytalanság, amit az előbb el is mondhattam, hogy önök ilyenkor még nem ismerik és nem számoltak el a múlt évvel, nincsenek meg az idei évnek az adatai, de önök vidáman megszavazhatnak egy ilyen megélhetési válságos időszakban is egy ilyen paravánköltségvetést, amelyben megpróbálják eltakarni mindazt, amit önök idáig egyébként elkövettek. Éppen ezért van nagy jelentősége annak, hogy ma már nemcsak a frakciók, hanem önmagában a Költségvetési Tanács is felhívta a figyelmet arra, hogy önöknek nagy adóssága van, és nagy adósságot keletkeztettek akkor, amikor a kamatok és a Magyar Nemzeti Bank közreműködésével ezt a helyzetet előállították.

Természetesen beszélhetnénk akár a nyugdíjrendszerrel, akár az önkormányzatokkal szemben elkövetett lépéseikről, döntéseikről, amelyek ebben a költségvetési formában megjelennek, hiszen az önkormányzati szektort, amely a legközelebb van az emberek mindennapjaihoz, ahol lehetne a leginkább fontos területeken segíteni az emberek mindennapjaiban, hát önök gyakorlatilag ellehetetlenítik. Lényegében az emberektől közvetlenül veszik el azt a forrást, amikor azt mondják, hogy jelentős részben emelik az önkormányzatokra vonatkozó támogatást, majd a másik kezükkel ugyanabban a szent pillanatban vissza is veszik, hazug szolidaritási hivatkozással, aminek, önök pontosan tudják, már semmi köze nincs az eredetihez, különösen akkor, ha csak az önöknek kiválasztottakat támogatják.

Az oktatás és az egészségügy területéről nem beszéltem még, de az önök hazugságainak egyik látványos következménye tehát, hogy miközben az általánosforgalmiadó-bevételtől  mondhatnám azt, hogy az elmúlt évek alatt  jóval magasabb lett a múlt évi költségvetési bevétel is, az idei is, ehhez képest továbbra sem költenek az embereket érintő legfontosabb elemekre. Éppen ezért ez a költségvetés elfogadhatatlan a mi részünkről. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage