TORDAI BENCE (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Polgártársak! Vagy nem működik a nagy számok törvénye, vagy a Fidesz tényleg csak azt nézi, hogy egy adott költségvetési módosító honnan érkezik, nem azt, hogy mi a tartalma. A Párbeszéd-Zöldek és más ellenzéki frakciók ugyanis sok száz költségvetési módosítót nyújtottak be, és csodák csodájára mindegyiket sikerült a bizottságokban leszavazni, úgyhogy nem okoztak csalódást: folytatják azt a politikailag, szakmailag és morálisan is védhetetlen gyakorlatot, amit az elmúlt évek költségvetési vitái során is mutattak.

A Párbeszéd-Zöldek a Gazdasági Bizottság kisebbségi véleményeként egy nagyon részletes és alapos leírását adta annak, hogy mi a probléma a Fidesz költségvetési tervezetével, és milyen irányban kellene elmozdulni ahhoz, hogy ne a jövő feléléséről és ne egy megszorító költségvetésről beszélhessünk. Mellár Tamás professzor úrral, képviselőtársammal ezt részletesen kifejtettük már a bizottsági vitában. Az érveink nem hatották meg az ottani fideszes többséget.

De itt azért annyit megismételnék, hogy ha nem a jövő feléléséről, hanem a jövőbe való beruházásról szólna a 2024-es költségvetés, akkor biztos, hogy sokkal többet kellene az igazságos zöldátállásra, az oktatásba, az egészségügybe, a szociális ellátórendszerbe, a létbiztonságba való beruházásra fordítani, és sokkal kevesebbet azokra a kártékony, csak a Fidesz holdudvarát, illetve a most már egyre inkább csak távol-keleti befektetőket támogató költésekre fordítani, amelyekre a Fidesz szeretné eltapsolni a magyar adófizetők által befizetett, összeadott közpénzt.

Úgyhogy, ha jót akarnak az országnak, ha jót akarnak Magyarországnak, ha a zöldjövőt támogatják, ha az igazságos zöldátállást támogatják, akkor nincs más dolguk, mint a hamarosan soron következő szavazáson támogatni a Párbeszéd-Zöldek által kikért módosító csomagot, ami egyrészt egy több mint 1500 milliárdos, igazságos zöldátállás alapnak nevezett költségvetési módosítóval, másrészt pedig a nagy társadalmi alrendszerek többlettámogatásával összességében több mint 3000 milliárd forintos átrendezéssel, amelynek megvan a fedezete, természetesen ezekben a módosítókban garantálná azt, hogy Magyarország ne egy sorvadó, a jövőjét felélő, a gyermekei ellen háborút folytató ország legyen, amilyen most a fideszes költségvetési tervezetből kirajzolódik, hanem egy olyan jövőtudatos, jövőálló, fenntartható társadalmat építő ország, amelynek még van esélye a következő évtizedekben is ezen a világon.

Hogyha önökben nincs ennyi felelősségérzet, akkor lelkük rajta. Mi a Párbeszéd-Zöldek részéről megtettük, amit lehetett, és megadtuk az esélyt annak, hogy felzárkózzanak ahhoz a gondolkodáshoz, amiben 2023-ban talán önöknek is már lenniük kéne. Köszönöm a figyelmet.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage