TOMPOS MÁRTON KRISTÓF (Momentum): Köszönöm a szót, elnök úr. Miniszterelnök úr (Rétvári Bence: Hoppá!), egy gondolkodásbeli különbségre szeretném felhívni a figyelmét (Rétvári Bence: Az is van?), ami talán azt is megvilágítja jobban, hogy 2003-ban miért szavazott a magyarok több mint 80 százaléka Európa mellett, ezzel is egy lépést téve a szovjet és orosz… (Németh Szilárd István: 2004-ben!  Dr. Vitányi István: 2004!) A csatlakozás, de 2003 volt a népszavazás…  egy lépést téve az orosz és szovjet múlt elhagyása felé. Ennek oka pedig nagyon egyszerű: az európai észjárás piaci észjárás (Rétvári Bence: Ügyes!), az orosz észjárás nem piaci alapú (Felzúdulás és taps a kormánypárti oldalon.  Rétvári Bence: Okos vagy, doktor Tompos!), hanem állami, politikai észjárás.

Ismerjük ezt, számunkra sem idegen, meg tudjuk érteni. (Rétvári Bence: Látod a világ összetettségét!) Az állami politikai észjárás azt mondja, hogy a gazdasági életben is meghatározó az állami befolyás, ezért a stratégiai ágazatokban állami tulajdonnak kell lennie. Tehát nem az államtól független aktorok a szereplői a stratégiai ágazatoknak, hanem az állam által tulajdonolt, vagyis a legerősebb függésbe hozott szereplők.

(17.10)

Az átláthatóság ebben az észjárásban nem képvisel olyan értéket, mint a piaci észjárásban, sőt. Végezetül: az állami politikai észjárásban nem a verseny elfogadása, hanem a monopolhelyzetekre való törekvés a természetes, és eszerint is jár el.

Miniszterelnök úr, én biztos vagyok benne (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy ön ezzel tisztában van, és ön ezzel egyetért. A kérdésem az, hogy ennek fényében miért viszi mégis ebbe az irányba az országot. Miért központosítanak? Miért tesznek meg mindent az átláthatóság ellen? És miért viszi az országot az orosz irányba? Várom válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage