ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Köszönöm szépen. A felvetés komolytalan, ilyen vegyi elosztó üzem nem fog épülni, emiatt ön nyugodtan aludhat.

Ami az akkumulátorgyártást illeti, ott meg kell hogy ismételjem önnek azt, hogy Magyarországon vannak környezetvédelmi előírások. Minden ipartelepítés, legyen szó akár vegyiparról vagy éppen akkumulátorgyárról, a legszigorúbb környezetvédelmi megítélés alá esik. A legszigorúbb előírásaink vannak, legalább olyan szigorúak, de talán még valamivel erősebbek is, mint Németországnak. És ha Németországnak egy technológia megfelel, sőt harcol velünk is, hogy megszerezze  ezekért a beruházásokért verseny van; franciákkal, olaszokkal, spanyolokkal, németekkel versenyzünk egy-egy akkumulátorgyár megépítésének a lehetőségéért , ha a németeknek megfelelnek ezek a gyárak, akkor meg fognak felelni nekünk, magyaroknak is.

Timmermans úr az ön elvtársa. Az ő programja ez. Önök hozták az egész akkumulátoripart Európába azzal, hogy elektromos autókkal váltják ki a hagyományos meghajtású autókat. S arról is tájékoztatnom kell, hogy elektromos meghajtású autókhoz akkumulátorok kellenek, és Timmermans elvtárs mást sem képvisel Európában, mint azt, hogy minél több ilyen gyár épüljön meg. A kérdés csak az, hogy hol épül meg: Franciaországban, Olaszországban, Németországban vagy Magyarországon.

S arra is szeretném felhívni a figyelmét, a múltkor is mondtam ezt, hogy Magyarországon vannak több százezren, akik autógyárakban dolgoznak, és ott keresik meg a családjuk kenyerét. Ha az új technológiát nem hozzuk be, akkor a következő fejlesztéseket nem Magyarországon fogják megvalósítani. Be fogják zárni a magyar autógyártó üzemeket Győrben, Kecskeméten és mindenhol máshol. Akkor tudjuk megvédeni ezeket a gyártósorokat és üzemeket, ha az elektromos autó korszakára felkészülve az ahhoz szükséges eszközöket, akkumulátorokat, alkatrészeket itt gyártjuk, akkor lesz munkahely. Ha azt csinálnánk, amit ön mond, sok százezer magyar elvesztené a munkahelyét. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage