BARKÓCZI BALÁZS (DK): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Hát, aligha van szomorúbb szimbóluma annak a rombolásnak, mint amit önök az elmúlt 13 évben a közoktatásban végeztek, mint a ballagó diákok tablói mellett most már lépten-nyomon feltűnő tanártablók. Ezeken azoknak a pedagógusoknak a fényképe és a neve van, akik nemcsak az iskolájukat hagyják el az év végén, hanem választott és szeretett hivatásukat is, pedig kitartottak, és nagyon sokáig kitartottak, amiért hálát és elismerést érdemelnének a magyar emberektől és érdemelnének önöktől is, de hát, nyilvánvalóan önöktől erre a hálára és elismerésre nem számíthatnak.

Kitartottak, miközben méltatlanul alacsony fizetésüket szinte felzabálta az orbáni infláció, és a puszta megélhetésük került veszélybe. Kitartottak, miközben a milliós fizetésekből Nizzában nyaraló tankerületi vezetők kirúgásokkal terrorizálták őket. Kitartottak, miközben ingyen túlóráztatták őket, miközben pocsék minőségű tankönyveket és taníthatatlan alaptantervet kaptak a nyakukba. Önök most, tisztelt államtitkár úr, úgy döntöttek, hogy az összeomlás előtt álló magyar közoktatás utolsó lábát is kirúgják, ugyanis az az igazság, hogy már most többtucatnyian jelentették be azt, hogy szeptemberben nem tanárként folytatják a pályájukat, és ha önök holnap megszavazzák a bosszútörvényt, akkor ez a szám több ezerre nőhet.

A legfelháborítóbb ebben az egészben, hogy ez a törvény ráadásul semmit nem old meg a magyar közoktatás generális problémáiból: nem oldja meg a kifizetetlen túlórákat; nem oldja meg a túlterhelést, nem oldja meg az elavult tananyagot. Ez a törvény egyetlenegy dologra jó, hogy önök a tiltakozó tanárokba belefojtsák a szót.

Ez a törvény nemcsak a tanárok, de a diákok terheit sem csökkenti: a pedagógusoknak továbbra is elképesztő mennyiségű száraz tananyagot kell átpasszírozniuk nap mint nap a tanítványaikon; önök továbbra is a végtelenbe nyújthatják a munkaidejüket; és ezenfelül még elveszik a státuszukat is. És ami az egyik legfelháborítóbb, és mind a tanárok, mind a diákok tiltakoztak, de önök a fülük botját sem mozdították  tudom, most a módosító indítványaikkal fognak jönni, amik nagyjából technikai módosítók , hogy bármikor, akár év közben is átvezényelhetik őket egyik iskolából a másikba, ugyanis ez az önök víziója a magyar közoktatásról, és ezt kínálják a magyar tanároknak és a magyar diákoknak.

Kérdezem tehát államtitkár urat, hogy hogyan fogják megállítani a pedagógusok tömeges pályaelhagyását, aminek a jeleit már most is látjuk, és még szeptembernél sem tartunk. Várom válaszát, köszönöm. (Taps a DK padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage