NOVÁK ELŐD (Mi Hazánk): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Közfelháborodást váltott ki, hogy a magyar kormány eltitkolta és a szlovák védelmi minisztertől kellett sajnos megtudjuk: ukrán katonák, egészségügyi szakemberek kiképzésében is részt vesz Magyarország. A Magyar Honvédség parancsnoka tavaly nyáron szintén titokban látogatta meg az ukrán vezérkart. Erről is csak utólag, ukrán híradásból értesültünk.

(18.40)

Az ukrán fegyveres erők vezetője akkor úgy nyilatkozott, hogy elégedett Ukrajna és Magyarország katonai együttműködésének a szintjével. Aztán a balti légtér biztosítását is vállalták magyar Gripenekkel, és konfliktusba is kerültek orosz vadászgépekkel, amiről büszkén számolt be a Magyar Honvédség. Miért vesznek részt a háborúban, államtitkár úr?

Aztán újabb hír, hogy Szlovákia légterét szintén magyar Gripenek is védhetik majd. Miért vállalják ezt, ami az Ukrajnában zajló amerikai-orosz háború közvetett támogatása? Szlovákia ugyanis a magyar támogatásnak köszönhetően átadta a szlovák légierő gerincét képező orosz MiG-29-eseket Ukrajnának.

Rendkívül álságos az a kormányzati propaganda is, hogy a magyar-ukrán határt nem lépik át fegyverszállítmányok, hiszen valójában igenis mehetnek Magyarországon keresztül fegyverszállítmányok Ukrajnába Szlovákia és Románia közbeiktatásával; rendkívül álszent a kormány. Sőt, magyar felségjelzésű katonai szállítógép is visz fegyvereket Ukrajnának, bizony a Pápán állomásozó NATO nehéz-légiszállító ezred egyik magyar felségjelzésű C-17-es repülőgépe; a rakéták bepakolásáról fénykép is megjelent.

Aztán Ukrajna magyar pénzügyi támogatása szintén érthetetlen és elfogadhatatlan. A március 16-ai kormányhatározat szerint 74 milliárd forinttal támogatjuk az Unión keresztül a magyarellenes ukránokat, illetve az EU-n keresztül vétó helyett asszisztálásunkkal folyik például a lőszertámogatás is. A harckocsik működését biztosító üzemanyaggal is támogatjuk sajnos az ukránok háborúját közvetlenül is. Az ukrán olajfinomítókat és -tárolókat nyáron megsemmisítették az oroszok, azóta külföldről látják el Ukrajna hadseregét üzemanyaggal, jórészt magyar gázolajjal; úgy tűnik, valakinek megéri.

Bizonyíték továbbá a Fidesz háborúpártiságára és a kormány háborúpártiságára az is, hogy idegen katonai felvonulási területté vált hazánk a NATO-harccsoportok, főként amerikai páncélosok beengedésével. Magyarország függetlenségének feladása elfogadhatatlan. Idegen haderőknek nem volna helyük hazánkban, Magyarország a magyaroké. A NATO-bővítés márciusi megszavazása után pedig nem csoda, hogy hazánk is felkerült az oroszokkal barátságtalan országok listájára.

Az új világrend kiszolgálása és a háború kiszélesítése helyett a függetlenségünk, a semlegességünk, ezáltal a béke előmozdítására volna szükség a Mi Hazánk Mozgalom szerint. Mi valóban nem akarunk világháborút, a kormány viszont támogatja sunyi módon Ukrajnát a háborúban. De miért? Várom érdemi válaszát. (Szabadi István tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage