KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Bátonyterenyén nemrég tűz ütött ki az akkumulátor-újrahasznosító üzemben. Arról a cégről és üzemről van szó, amely esetében többször is jogsértést állapítottak meg a hatóságok, és amelyet már többször próbáltak a jogkövető, szabályos magatartásra utasítani. Olyan cégről beszélünk, ahol a hatósági eljárások ellenére ezen a telephelyen a múlt évben robbanás volt. Arról a cégről, amely cégnek a másik telephelyén idén márciusban egy tragikus baleset is történt.

Ki kell mondani, hogy az ilyen üzemek közelében élők érdekeinek védelme, az ilyen cégeknél dolgozó munkavállalók védelme, a környezet védelmének ügye talán soha nem volt még olyan nagy veszélyben, mint jelenleg. Szerintünk itt az ideje, hogy világosan beszéljünk arról, hogy mi történik ma az országban az ilyen üzemek kapcsán, és arról, hogy mi lesz a következménye, ha nem avatkozunk be. A természeti kincseink védelme, a gyermekeink jövőjének biztosítása nem lehet vita tárgya.

Önök, tisztelt kormánypártok, folyamatosan arról beszélnek, hogy szigorú környezetvédelmi szabályoknak kell megfelelni Magyarországon. Csakhogy amit önök állítanak, talán soha nem volt olyan messze a valóságtól, mint most. A már említett dél-koreai cég akkumulátor-újrahasznosítással foglalkozik két telephelyen. Több alkalommal is súlyos szabálysértéseket állapított meg a hatóság, ugyanakkor nevetségesen alacsony bírságokat szabtak csak ki, amivel nem tudták a jogszabályok betartására kötelezni a céget.

Az elmúlt év nyarán tehát robbanás történt Bátonyterenyén. Annak ellenére, hogy büntetőeljárás indult az ügyben, újabb robbanás történt az idén márciusban Szigetszentmiklóson, amelynek halálos áldozata is volt. Mindezek ellenére ez a cég tovább működhet. Annak ellenére, hogy a hozzánk eljutott információk szerint idén március végén ismét vizsgálat volt, ez nagyon súlyos megállapításokat tett, többszörös jogsértést állapított meg az üzem működésével kapcsolatban, nemrég ismét baleset és tűzeset volt, ami bejárta a sajtót.

(19.00)

Azt állapították meg a legutóbbi vizsgálatok, hogy a korábbi állapotokhoz képest is rosszabbak a viszonyok ennél a cégnél, az ellenőrzést végző munkatársak bőr- és nyálkahártya-irritációt tapasztaltak saját magukon, jogsértő állapotok vannak a telephelyen, jogellenes hulladékgazdálkodási tevékenység folyik, s a többi.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ennek a cégnek papírja van arról, hogy sorozatosan semmibe vette, és most is semmibe veszi a jogszabályokat, mégis működhet, sőt talán bővítheti is a tevékenységét. Mi a magunk részéről feljelentést tettünk az aktuális jogsértések és azok következménye miatt.

Korábban számtalan javaslatot fogalmaztunk meg, hogy ilyen áldatlan állapotok ne alakulhassanak ki. Amit most kérdeznék: miért nézik tétlenül, hogy az itt működő külföldi cégek semmibe veszik a magyar jogszabályokat? Miért teszik lehetetlenné a szigorúbb környezetvédelmi szabályok bevezetését? Hogyan teheti meg azt egy polgármester és a kormány, hogy egy város akarata ellenére valósít meg egy ilyen akkumulátorberuházást? Köszönöm a választ előre is. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage