FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Mindannyiunk számára nap mint nap tapasztalható, hogy milyen nehézségeket okoz továbbra is a szomszédunkban dúló háború és az elhibázott szankciós politika. A válságot a gazdaság és ezen keresztül a lakosság is rendkívüli mértékben megsínyli, ezért fontosnak tartom, hogy a kormány ebben a nehéz helyzetben minden olyan segítséget megadjon a magyar emberek és a gazdasági szereplők számára, ami anyagi terheiket enyhíti.

E célt szolgálja a június 19-én bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv is, amelynek köszönhetően júliustól egyes szektorokban árplafon lép életbe, továbbá augusztus 1-jével átmenetileg bővül a Széchenyi-pihenőkártya rendszere. Ami a SZÉP-kártyákat illeti, a kormány egyfelől döntött arról, hogy 2023. augusztus 1. és december 31. között a kártyákon rendelkezésre álló összegek akár hidegélelmiszer-vásárlásra is fordíthatók. Másfelől ugyancsak a 2023. augusztus 1. és december 31. közötti időszakban a munkáltatók a SZÉP-kártyákra a jelenlegi kereten felül egyszeri, legfeljebb 200 ezer forintos összeget utalhatnak. Ennek köszönhetően 2023-ban 650 ezer forintra emelkedik a rendkívül kedvező adó- és járulékfizetés mellett adható munkavállalói elismerés keretösszege.

A két döntés együttes hatásaként a családok több pénzt, illetve több forrásból fordíthatnak élelmiszer-vásárlásra, ami az érintett öt hónapot figyelembe véve különösen az őszi iskolakezdéskor és a karácsonyi bevásárláskor jelenthet majd számukra nagy segítséget. Igen nagy könnyebbség a felhasználás során az is, hogy január 9-étől kezdődően a SZÉP-kártyákon minden beérkező utalás egy zsebben, azaz egy összevont számlán jelenik meg.

Tisztelt Államtitkár Úr! Az intézkedés várható pozitív tapasztalatait vetíti előre, hogy a kormány korábbi hasonló döntése, a SZÉP-kártyán lévő összegek élelmiszer-vásárlásra fordításának lehetősége a 2022. február 1. és 2022. július 1. közötti időszakban rendkívül kedvező fogadtatásra talált a lakosság körében. Kérdezem ezért tisztelt államtitkár urat, miképpen segíthetik a gazdaság fellendülését a SZÉP-kártyával kapcsolatos kormányzati döntések. Várom államtitkár úr megtisztelő válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage