KÁLMÁN OLGA (DK): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony!  aki válaszolni fog, feltételezem. Ezer és ezer lyukból csapolja le az államkasszát, vagyis a magyarok pénzét Orbán Viktor udvartartása, a rendszert hűségesen szolgáló álcivilek, álértelmiségiek és álművészek hordái. Az orbánista kultúrharcosok politikai szolgálatának jutalma, hogy történelemhamisító, a fideszes ízléstelenséget kiszolgáló, magát kultúrának hazudó, jobboldali giccset önthetnek a magyarok nyakába a magyarok pénzéből, újabb és újabb milliárdokért.

A mozikban nagyot hasaló kurzusfilmek mellett például szép jutalom a Corvin-lánc is, egy Magyarországot világháborúba taszító diktátor, Horthy Miklós által alapított, majd Orbán Viktor által újraindított díj, amely a rendszert támogató művészek és tudósok jutalma volt. Jár hozzá manapság egy 6 milliárd forintos villa is a díjat odaítélő testületnek.

Most pedig eljött az ideje, hogy Orbán Viktor a színházi szférában is kiossza a jutalmakat a pártszolgálatért. 6 milliárd forintot szórt ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium Vidnyánszky Attila és elvbarátainak rendszerhű színházaira, társulataira. 1400 pályázatból mintegy ezret visszadobtak, éppen azokét, akik nem tartoznak az orbánista körökbe.

Közérdekűadat-igényléssel fordultam a minisztériumhoz, hogy megtudjam, hogy kik és milyen szempontok alapján döntöttek. A válasz az volt, hogy Csák János miniszter úr egy személyben, a kultúrpolitikai céloknak megfelelően. A kívülállók, az orbáni inflációtól és rezsiemeléstől szenvedő független színházak ma a magyar kultúra utolsó végvárai, akik nem a rendszer kiszolgálásában, hanem az igazság művészi kimondásában jeleskednek. Hogyan fordulhat elő, hogy a folyamatosan telt házakkal játszó Pintér Béla és társulata egy fillér támogatást nem kapott ebből a keretből?

Kérdezem hát miniszter vagy államtitkár urat, hölgyet: miért zárták ki a független színházakat és társulatokat a kulturális támogatásokból? Köszönöm. (Taps a DK soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage