CSEPREGHY NÁNDOR építési és közlekedési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy Lázár János miniszter úr nevében a köszönetemet fejezzem ki a lehetőségért a felszólalásra, bár egy olyan ügyben kérdez, amelyről az Építési és Közlekedési Minisztérium azt gondolja, hogy sokkal inkább más politikai és közigazgatási fórum hatáskörébe tartozik, úgymint a XII. kerületi önkormányzat és az illetékes kormányhivatal környezetvédelmi főosztálya.

A minisztérium álláspontja ebben a kérdésben sem más, mint minden más beruházás esetében, tehát a helyi érdeknek, a környezet védelmének tágabb értelemben és a tulajdonos érdekének kell közös nevezőre jutnia egymással. Ön 2020 februárjától kezdve pont az érintett kerület önkormányzati képviselője volt korábban, tehát tisztában van azzal is, hogy az ön által most féltett területen csak az épülhet, ami összhangban van az önkormányzat, tehát a helyi testület által hozott településrendezési tervekkel, amelyeket az önkormányzatnak kell jóváhagynia.

Tehát kérdezem én: ha ön valóban fontos kérdésnek tartja ezt az ügyet, és a környezet, illetve a ma ott lakók védelme érdekében akadályozni akarja ezt a beruházást, miért nem cselekedett ennek megfelelően korábbi munkahelyén, az önkormányzatban? Miért nem szólalt fel egyszer sem a képviselő-testület ülésein az érintett területtel kapcsolatban? Visszanéztük az erről szóló jegyzőkönyveket, egyszer sem találtunk erre való hivatkozást. Kérdezem én továbbá, hogy miért járta ki, hogy a kérdésben említett terület ne a beépítésre szánt intézményi vegyes építésű övezetben maradjon, hanem azon adott esetben tilos legyen bármit is építeni?

Mivel a fentiek nem következtek be, ön képviselőként nem érte el a testületi átminősítést, így ma valóban az ügy a Pest Megyei Kormányhivatal illetékes főosztálya előtt van. A kormányhivatal az építési engedélyt megelőzően kell hogy döntést hozzon, és mivel az eljárás jelenleg szünetel, arra kérem képviselő urat mint a térség megválasztott országgyűlési képviselőjét, hogy amennyiben valóban fontos a közérdek, amit ön a kérdésekben említ, végezze el a munkáját, és támogassa olyan helyi szabályozás megszületését, amely a jelenleginél jobban szolgálja az ott élők érdekeit. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage