DR. GURMAI ZITA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! A Komárom-Esztergom megyei Ács közelében egy kínai katódgyár épül, amely akkumulátorgyáraknak fog beszállítani. Hogy mit várhatnak ettől a katódgyártól az ácsiak, azt sajnos most már a saját bőrünkön éreztük: az alig néhány kilométerre lévő komáromi akkumulátorgyárban nemrég többen rosszul lettek, 14 embert pedig kórházba kellett vinni; Bátonyterenyén még az akkumulátorfeldolgozót ellenőrző kormányhivatal emberei is rosszul lettek; az épülő iváncsai akkumulátorgyárban több tucat ember lett rosszul egy belélegzett ismeretlen anyagtól. A Fidesz tényleg azt gondolja, hogy a pénz többet ér, mint a magyar emberek egészsége és biztonsága? Önöknek tényleg semmi sem drága?!

Ráadásul a beruházó cégnek az Ácson épülő üzem lesz az első európai gyára, nincsen semmilyen európai referenciájuk. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy az ácsi közgyűlés nyolc képviselőjéből egy korábban, öt pedig most mondott le; lemondtak, mert nem akarták a nevüket adni a kínai ruletthez, amelyben az emberek egészsége a tét, és ahol a polgármester nem volt hajlandó megmutatni a telek tulajdonilap-másolatát. Hát, ez azért is érdekes, mert amikor a széljegyzetet lekérték, akkor gyakorlatilag a széljegyzeten ez nem volt rajta. Szóval, szeretném emlékeztetni önöket arra, hogy a Magyar Szocialista Párt már benyújtott egy határozati javaslatot arra, hogy milyen feltételekkel lehessen akkumulátorgyárakat építeni. Mellesleg 5 kilométerre van a városközponttól; a Tesla esetében egyébként 200 kilométer a legközelebbi település. Tehát azt tudom, mondani, hogy nemcsak Ácsot érintené ez a terv, hanem Bábolnát és Banát is egyébként.

Tehát mi mindenképpen azt mondjuk, hogy egy ilyen beruházást a helyben lakók népszavazási támogatásához kössünk. Önök állítólag úgy szeretik a népet megkérdezni, hát, akkor itt a remek alkalom. Most konzultáljon a Fidesz, most van miről! Remélem, hogy augusztus 31-éig ezt megteszik. (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.)

Kérdezném, hogy mikor kötik az akkumulátorgyárak és az őket kiszolgáló ipari létesítmények építését kötelező helyi népszavazás kiírásához. Várom nem félrebeszélését, hanem komoly válaszát. Köszönöm. (Tordai Bence tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage