VARGA SZIMEON bolgár nemzetiségi szószóló, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Уважаеми господин Председател, Уважаеми Народно Събрание, Уважаеми Държавен секретар! Позволете ми да ви поздравя от името на Малцинствената комисия в Унгария и от моето име.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Engedjék meg, hogy a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága és a magam nevében tisztelettel köszöntsem önöket. Mint a bizottság által felkért szószóló, és úgy is, mint a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága Költségvetési Albizottságának elnöke, engedjék meg, hogy a Magyarország 2024. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló T/4254. számú törvényjavaslat tekintetében kifejtsem bizottságunk álláspontját.

Tájékoztatom az Országgyűlést, hogy bizottságunk a 2023. június 22-én megtartott ülésén lefolytatta a részletes vitát a nemzetiségi napirendi pontnak nyilvánított Magyarország 2024. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló T/4254. számú törvényjavaslat egészére vonatkozóan. Ehhez a törvényjavaslathoz képviselői módosító indítvány nem érkezett, és bizottságunk további módosításra irányuló szándékot sem fogalmazott meg, ezért a bizottság részletes vitát lezáró módosító javaslatot nem nyújtott be, továbbá 12 egyhangú igen szavazattal elfogadta a részletes vitáról szóló jelentést.

A javasolt módosítások egyszerűbbé és értelmezhetőbbé teszik a vonatkozó törvényeket, illetve olyan módosításokat tartalmaznak, amelyek Magyarország gazdasági stabilitását növelik, és ezzel egyben az állampolgárok anyagi biztonságát is.

Ismételten hangsúlyozni kívánom, hogy másfél évvel ezelőtt senki sem gondolta, hogy a pandémia után az országos önkormányzataink és az általuk fenntartott intézmények számára még egy nehezebb időszak jön, egy szomszédunkban zajló háború. Beláttuk azonban, ha nem reagálunk és nem gondoljuk át a költségvetési kiadásainkat, akkor elveszhetnek az eddig elért eredményeink. Ahogy az országunknak is reagálni volt szükséges, mi is beláttuk, hogy erre reagálni kell a költségvetésünkben.

Bár mindenki érzi a megnövekedett kiadásokat a bőrén, ahhoz, hogy intézményeinket és a bennük lévő szellemi és kulturális értékeinket megőrizzük és megmaradjanak, egy felelősségteljes költségvetési gazdálkodásra van szükség. Mit sem érnek az eddig létrehozott nemzetiségi értékeink, ha azokat nem tudjuk tovább működtetni. Továbbra is számítunk a kormány támogatására mind működés, mind beruházás tekintetében.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarországon a 13 nemzetiség céljai elérésében, és amióta képviselete van az Országgyűlésben, mindig összetartóan, közös vélemény kialakítására törekedett és törekszik ezután is. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a 2014. évtől, amióta a nemzetiségek képviselettel rendelkeznek a magyar Országgyűlésben, Magyarország Kormányának köszönhetően a nemzetiségi költségvetési támogatások hatszorosára emelkedtek, amiért köszönettel tartozunk.

Ezért kérjük, hogy a kormány biztosítsa a nemzetiségek megmaradását érintő működési kiadásokhoz szükséges költségvetési támogatásokat a jövőben is. Köszönjük államtitkár úr segítő közreműködését és együttműködését a nemzetiségi források tekintetében.

A Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága elfogadásra javasolja a törvényjavaslatot. Благодаря за вашето внимание! Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage