NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Azoktól kritikát kapni, akik a kormányzásuk alatt ezt az országot gyakorlatilag rezsiválságba sodorták…  15-ször emelték a háztartási gáz és a villany árát, a gáz ára 208 százalékkal háromszorosára, a villanyé 97 százalékkal közel kétszeresére emelkedett, az alatt a nyolc év alatt, amíg kormányon voltak, a Gyurcsány-, Bajnai-időszakról, illetve a Medgyessy-időszakról beszélünk, az emberek 52 milliárd forint sárgacsekk-adósságot halmoztak föl a megélhetésük tekintetében. Volt olyan igazán szegény rész, amire önök előszeretettel hivatkoznak, a lakótelepeken, ahol egy-egy család akár a 35-40 százalékát volt a keresetének kénytelen kifizetni rezsiköltségekre. Szóval, elképesztő helyzet volt, mindez úgy egyébként, hogy a kumulált infláció ebben az időszakban nem érte el az 59 százalékot. Hihetetlen inflációgerjesztő módon engedélyezték egyébként az előtte külföldi tulajdonba adott energiaszolgáltatóknak, hogy azt csináljanak a magyar emberekkel, amit csak akarnak.

Szóval, teljesen hiteltelen az, amit itt kisebbségi álláspontként vagy ellenzéki vagy baloldali álláspontként Gy. Németh Erzsébet megfogalmazott.

Én a bizottság ülésén is és előtte a sajtóban is utaltam arra, hogy amikor a rezsicsökkentést elindítottuk a 2013. év elején, akkor a miniszterelnök úrnak egy határozott kérése volt, hogy úgy kell megteremtenünk a megfizethető energiát, az olcsó energiát a háztartások számára, hogy nem jöhet létre energiaellátási zavar. Szerintem ez nagyon fontos. Itt az 500-550 ezer ember használónál, akik egy évben napi szinten használják, persze itt nemcsak a legszegényebb területekről van szó, azért azt említsük meg, illetve nem feltétlenül fűtésre, hanem elsősorban főzésre használják ezt a gáz, ott nem engedhető meg, hogy a piacon olyan helyzet alakuljon ki, hogy az ország egyes területein, ahol erre igen nagy szükség lenne, elsősorban az Északkelet-Magyarországot, illetve Baranya megyét jelenti, hiány jöjjön létre. És az sem engedhető meg, hogy a cégek, amelyek ezen a piacon lehetőséget kapnak a bányakapitányságoktól arra, hogy forgalmazzanak, tehát az engedélyt megkapják rá, a hatalmukkal visszaéljenek, és ezt a hiányt gerjesszék, és azt mondják, hogy ha nekik ezen nincs hasznuk, akkor bizony kivonulnak erről a piacról.

Itt 500 ezer ember, 500 ezer magyar család életéről van szó, és nekünk egyszerre kell megteremteni a megfizethető energiát, és azt, hogy legyen energia az embereknél. Tehát az ellátásbiztonság gyakorlatilag, ha úgy tetszik, a rezsicsökkentés legfontosabb része, és ezt ebben az energiaválságos helyzetben, ami a háború óta kialakult, igazából szinte magyarázhatatlan módon, de hát azért mégiscsak találunk rá magyarázatot, a szankciók az egekbe nyomták az árat  ez Magyarországnak sikerült.

Tehát Magyarországnak sikerült megőrizni nemcsak a háztartások ellátását, hanem a magyar ipar, a magyar gazdaság ellátását is, úgy, hogy például visszavásároltuk azokat a cégeket, amelyek az energiaszolgáltatást végzik, és visszavásároltuk azokat a tározókat, amelyeket szintén önök adtak el, hogy mást ne mondjak, többek közt az oroszoknak.

(21.10)

Szóval, ezen a területen a palackos gáz, PB-gázpalackok területén is biztosítanunk kell, és azt is biztosítanunk kell, ha 11,5 kilogramm a PB-gázpalack, akkor abba 11,5 kilogramm propán-butánt kell tölteni, nem pedig 10,9 kilogrammot.

Nos, ezt a célt szolgálja ez az előterjesztés. Én egy kicsit, szó se róla, túlszaladtam a védekezésben, és akkor a tárgyalások után, illetve beszéltem a hatóságokkal, hogy a hatóságok gyakorlatilag azzal, amit eredetileg előterjesztettem, azzal a jogkörrel rendelkeznek.

A bányakapitányságok adják meg az engedélyt, ők adták meg ennek a három cégnek is. Ennek van egy felülvizsgálati szakasza, folyamatosan nézik, hogy az engedélyesek, akik ezt az évente körülbelül 4,5 millió palack gázt a piacra bocsátják, azok megfelelő eszközökkel, megfelelő kondíciókkal, feltételekkel rendelkeznek, és ha nem, akkor ezt visszavonják akármelyiktől. Nem a MOL a legnagyobb egyébként a piacon, nagyjából egyharmad-egyharmad arányban osztoznak, ugye, két magyar és egy amerikai szereplő van ezen a piacon.

Másrészről a Gazdasági Versenyhivatalnak van arra lehetősége, hogy ha kartellezés jönne létre a három cég között, és ez érezhetően megjelenne az árakban is, akkor odacsapjanak, illetve megbüntessék ezeket a cégeket, és kikényszerítsék azt, hogy ez a kartell megszűnjön. A kartellezés egyébként nemcsak gazdasági jogi kategória, hanem büntetőjogi kategória, úgyhogy a cégek, illetve a cégek vezetői  a menedzsmentje  ezzel is játszanak.

Másrészt pedig a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal egyfajta tudományos, piackutató módszerrel is dolgozik: az Eurostat-adatokon készíttet el különböző jelentéseket, azt hiszem, egy svéd és finn tulajdonban lévő statisztikai céggel, és minden tekintetben Magyarország Európában, az Európai Unióban a legolcsóbb háztartási energiát biztosítja a magyar emberek számára.

A palackos gáz piaci ára, amin ma meg lehet venni, ennél csak a lengyeleknél és a spanyoloknál olcsóbb. A lengyeleknél van egy különleges beszerzés. Arról itt a parlamentben nem beszélnék. Önnek ígértem, hogy szívesen elmondom majd, hogy a lengyelek hogy üzemelnek. A lengyeleknél egyébként körülbelül 3,5 millió személyautó propán-bután gázzal működik, ezért náluk nagyon erős piaci kis szereplőkből álló csapatok szerzik be ezt a gázmennyiséget, Spanyolország pedig propán-bután gáznagyhatalom, ezért tudják némileg olcsóbban adni, mint amin Magyarországon megvásárolható. Tehát szerintem minden kondíció rendben van.

Ha ezt a jogszabályt elfogadjuk, akkor ez a jogszabály, ez a Get.-módosítás, illetve ez a bányászatról szóló jogszabály-módosítás biztosítani fogja azt, hogy Magyarországon mind az 500 ezer ember hozzájusson az ország minden területén, ahol erre szükség van, ehhez a propán-bután gázpalackhoz. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage