KISSNÉ KÖLES ERIKA, a Magyarországi Nemzetiségek Bizottságának előadója: Hvala za besedo gospod predsednik! Gospod predsednik, gospod državni sekretar! Gospodje Poslanci, Poslanke in Zagovornik. Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselő Urak, Képviselő Asszony, Szószóló Úr! Az Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága vitához kapcsolódó bizottságként az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. (II. 24.) országgyűlési határozat 44-45. §-a alapján a 2023. június 22-ei ülésén folytatta le a tárgyalt törvényjavaslat részletes vitáját.

A bizottság a törvényjavaslatot megvizsgálva megállapította, hogy az megfelel a határozati házszabály 44. § (1) bekezdésében foglalt követelményeknek. Bizottságunk a kialakult gyakorlatnak megfelelően a törvényjavaslathoz benyújtott képviselői módosító javaslatokról nem foglalt állást, és a részletesvita-szakaszban módosításra irányuló szándékot nem fogalmazott meg, ezért a bizottságunk részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslatot nem nyújtott be.

A Magyarországon élő és az Alaptörvény rendelkezései szerint államalkotó tényezőként elismert, őshonos nemzetiségi közösségek számára a nemzetiségi nevelés és oktatás rendkívüli fontosságú. A nemzetiségek fennmaradásának jövője szempontjából létkérdés, hogy a nemzetiségi tanulók nevelése és oktatása minőségi, kiegyensúlyozott, harmonikus és nyugodt nevelő-oktató munka keretében, anyagilag, erkölcsileg és szakmailag megbecsült pedagógusok munkájával történjen. A mind egzisztenciálisan, mind szakmailag megbecsült nemzetiségi pedagógusok hivatásuk gyakorlásával erősítik a nemzetiségi közösségekhez tartozó gyerekek, tanulók, diákok nemzetiségi öntudatát, fejlesztik nyelvi-kulturális identitásukat, oktató-nevelő munkájuk révén átörökítik a nemzetiségi hagyományokat.

Bizottságunk őszintén bízik abban, hogy a pedagógusok új életpályájáról szóló T/4255. számú törvényjavaslat elfogadásával a törvényjavaslatban megfogalmazottak növelni fogják a pedagógus-életpálya vonzerejét, és a bevezetendő változások nyomán a társadalom valamennyi rétege, így a nemzetiségi köznevelésben munkavállalóként jelen levők köre is azzal szembesülhet, hogy a változások révén a pedagógusok erkölcsi és anyagi megbecsültségével óvodáink és iskoláink előnyös és nem hátrányos helyzetbe kerülnek. Hvala za pozornost! Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok és a nemzetiségi szószólók soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage