VARJU LÁSZLÓ (DK): Elnök Úr! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Ezt az alkalmat is kihasználom arra, hogy miközben a kormány az önkormányzatokkal szemben igyekszik nagyon komoly lépéseket tenni és hátrányos helyzetbe hozni őket, eközben az önkormányzatok, a képviselő-testületek, egy-egy város vezetősége, vezetői mi mindent tesznek meg azért, hogy a lakóterületükön élő embereknek valamilyen módon mégiscsak tudjanak segíteni. És ebben az értelemben, azt gondolom, hogy természetesen mindenki a maga területét tartja  és én így Újpestet tartom  olyan különleges helynek különleges emberekkel, ami az otthonunk, és számunkra a világ közepe.

Fontos számunkra a múlt ismerete, a jelen lehetőségei és a jövő tervezése egyaránt; új lehetőségek, új kihívások jelennek meg a lakosság életében. Mindenkinek fontos lett az, hogy zöldebb és élhetőbb legyen a környezet. Az önkormányzat egy jól felépített koncepció mentén  a lakossággal együttműködve  évek óta dolgozik azon, hogy a területünk mindezt elérje, tehát zöldebb, élhetőbb legyen ezen a területen. Bármilyen meglepő: „lila szívvel” teszünk azért, hogy zöldebb legyen a területünk.

Történelmi pillanat Újpest életében az újpesti főtér parkkivitelezése: évtizedekre előre a jövőt is meghatározhatja a Szent István tér az új arculatával, ahogyan a 2010-ben megvalósult főterünket a főváros egyik legszebb főterévé tette, alakította; azóta is kulturális rendezvények sokaságának, eseményeknek ad helyet.

A fejlődés folytatásaként tavasszal elindult egy hatalmas zöldberuházás. Remélem, hogy maga a főtérpark, amikor elkészül, mindenkinek a tetszését elnyeri. Biztos vagyok benne, hogy az új zöldpark harmonikusan fog együttlétezni, -élni a burkolt főtérrel, a piaccal, a zárt rendezvénytérrel, ami így együtt igazán unikálissá teszi városunk szívét, mert Újpesten vagyunk, ez a mi otthonunk.

Kormányzati döntések miatt, mint ahogy említettem, szűkebb erőforrásokkal kell és lehet dolgozni a város vezetőinek, és közben a vágtató inflációval is meg kell küzdeni. Mégis úgy gondolom, hogy okos gazdálkodással, nagyon gondos gazdálkodással és odafigyeléssel a vezetők láthatóan elérik, hogy a terek megteremtése mellett rendezvényekre is legyen lehetőség; ezt tekinthetjük egyfajta érzelmi befektetésnek is, hogy a legtöbb rendezvényünk elsősorban a családoknak nyújtson programokat.

És ha már az idei nyaralásunkat a pénzhiány akadályozza, egyre többen nincsenek olyan anyagi helyzetben, hogy a családi költségvetésbe beleférjen egy vakációzás, emiatt fontos lehet  és fontos számunkra , hogy változatos kulturális és szabadidős programokat kínáljon maga a város, és ez a IV. kerületben történjen meg az idén nyáron is. Az elmúlt hétvége óta látogatható az aktív főtér, ahova a mozogni, sportolni szerető fiatalokat, felnőtteket, családokat várják.

Elmaradhatatlan program lesz ebben az évben is a napközis tábor, a hátrányos helyzetű gyermekek táboroztatása. Egyre népszerűbb az újpesti városnapok, a BorVikend színvonalas koncertekkel, gasztronómiai különlegességekkel. Ez még előttünk van, erre a későbbiekben kerül sor.

Nagy elhivatottsággal készülnek egy nem mindennapi kiállítás megnyitására például ezen a héten. Emlékezetes volt a tavalyi újpesti kiállítás, amely a pápai zsidó családoknak, elfeledett szomszédoknak állított méltó emléket. Egy ilyen kiállítás kétségkívül bárhol megállja a helyét. A kiállítás címe ezúttal „Elfeledett újpestiek”, amely utal azokra a zsidó családokra, amelyek Újpesten éltek, újpesti szomszédaink voltak vagy lehettek volna, és akiket Újpestről hurcoltak el.

Azt gondolom, hogy az elmúlt esztendőben az újpesti szervezők igencsak kivették részüket a hazai kulturális életből, hiszen tavaly az életre keltett rendezvények egytől egyig nagy sikert arattak. Itt azonban az idén sem állunk meg; ebben a város vezetői folytatják a munkát, és 2023-ban szintén különleges programokkal készülünk.

Látogassanak el hozzánk minél többen, várjuk önöket, és dolgozzunk azon, hogy az újpestiek jobban érezzék magukat. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage