DR. FÓNAGY JÁNOS gazdaságfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm, hogy lehetőséget ad számomra, hogy ezt a nagyon fontos kérdést a parlament nyilvánosságának, az ország nyilvánosságának és önnek megvilágítsam.

Magyarország valóban egy merőben új helyzetben van, hiszen az évtizeddel ezelőtti egymillió munkanélküli országából a 4,7 millió munkavállaló országává váltunk, egy olyan országgá, amelynek az elmúlt közel most már másfél évtizedben folyamatosan fejlődő gazdasága képes volt az elmúlt évtizedekben munkanélkülivé vált emberek túlnyomó többségét részben korosztályi benövő módon, részben képzéssel, felnőttképzéssel, oktatással a munkaerőpiac alanyává tenni. Ez egy merőben új helyzet Magyarországon, és akkor, amikor nem munkanélküliségről, hanem munkaerőhiányról beszélünk, akkor, gondolom, nem véletlen az sem, hogy ön is, hát, erősen érzelmi oldalról közelítve, nem vitatva azt, hogy a magyar munkavállalók érdekeinek védelme érdekében, de meggyőződésem szerint félremagyarázza a helyzetet.

Először egypár szót a migrációról és az emigrációról. 2010-ben 1600 fő tért vissza Magyarországra, az elmúlt évben 36 ezer, tehát ma már lényegesen több ember tér vissza a Magyarországról az elmúlt években eltávozottak közül, mint akik visszajönnek. 2010 és ’22 között összesen 195 ezren tértek haza Magyarországra, legtöbben Ausztriából, 60 ezren; Németországból 50 ezren; az Egyesült Királyságból 40 ezer volt a visszatérők száma. A vándorlási egyenleg az elmúlt öt-hat évben mintegy 70 ezer fős többletet jelent, tehát a trend mindenképpen megfordult. Zárójel: én személy szerint nem tartom egy tragédiának, hogyha akár magyar tanulók, magyar fiatalok, magyar munkavállalók néhány évre kimennek tanulni, világot látni, pénzt keresni, tapasztalatokat szerezni  ez az elmúlt évszázadok során is mindig így volt , hogy utána visszatérjenek, és Magyarországon családot alapítva ismereteiket és külföldön megszerzett pénzüket itt hasznosítsák. Számtalan példáját látjuk ennek Magyarországon.

A folyamatot nyilvánvalóan elősegíti az is, hogy Magyarországon az elmúlt évtizedben számottevően javultak a jövedelmi viszonyok. A jövedelmi viszonyok javulása részben a nominálbér emelkedésével, részben az adók csökkentésével, a jövedelmeket terhelő adók csökkentésével valósult meg. Senki nem vitatja, hogy az elmúlt két-három év, egy, a határaink mellett dúló háború, az azzal szoros összefüggésben egész Európában megjelenő infláció a jövedelmeknek ezt a dinamikus és egyenletes fejlődését megakasztotta, de éppen az elmúlt hetek, hónapok tapasztalata az, hogy a magyar társadalom, a magyar kormány és a magyar gazdaság úrrá lesz az infláción, és a hónapokkal ezelőtt valóban jelentős infláció az elmúlt időszakban már egy érezhetően mérséklődő, csökkenő tendenciát mutat, és ma már biztonsággal mondhatjuk, hogy az év utolsó harmadára vagy az év végére az infláció egy számjegyűvé válik.

Ami a vendégmunkásokat illeti  a képviselő úr, frakcióvezető úr is említette , törvényt hoztunk a vendégmunkásokra. Két év a maximum, ezt semmilyen módon, sem családegyesítés, sem más címén nem lehet átlépni, és ahogy a korábban évtizedeken át nagyon szigorú német törvények és az Arbeitsamtoknak az ellenőrzési tevékenysége biztosította azt, hogy a Németországban dolgozó munkavállalóknak a határozott időre szóló (Az elnök csenget.) munkaszerződése lejárta után elhagyják az országot, ugyanezt a gyakorlatot Magyarországon is meg fogjuk (Az elnök csenget.) és meg tudjuk valósítani. Köszönöm a türelmet, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage