NAGY CSABA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A 2022. április 3-ai választáson világos, egyértelmű döntést hoztak a magyar emberek: 2022-ben a polgári oldal alakította meg a kormányt, a választásokon 87 egyéni mandátumot kapva, és ezzel, illetve a listákra leadott szavazatok alapján a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség frakciója 116, a Kereszténydemokrata Néppárt frakciója 19 mandátummal rendelkezik.

Az elmúlt évben május 13-án került benyújtásra az Alaptörvény 6. cikkének (1) bekezdése alapján a „Magyarország minisztériumainak felsorolásáról” címet viselő törvényjavaslat, mely 11 minisztérium létrehozásával biztosította a kormány működését. A törvényjavaslat általános indoklásából szeretnék önöknek idézni három mondatot. „Magyarországnak olyan kormányra van szüksége, amely a leginkább alkalmas arra, hogy az ország előtt álló kihívásokra jó válaszokat adjon. A veszélyek évtizede áll előttünk, háború van a szomszédunkban, amely egész Európára nézve komoly következményekkel jár. A leendő új kormány legfontosabb feladata, hogy a háborús helyzet miatt kibontakozó európai gazdasági válság kérdéseire olyan válaszokat adjon, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarország megőrizhesse az elmúlt években elért eredményeit.”

Az előttünk fekvő törvényjavaslat szerint létrejön az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma, mely az Igazságügyi Minisztériumból történő kiválással jön létre. Ahogy 2010-11-ben, úgy 2023-24-ben is Spanyolországgal és Belgiummal alkotja Magyarország immáron másodszor az úgynevezett elnökségi triót. A 2024. év második félévében betöltött európai uniós Tanács elnökségére való felkészülés és az azzal kapcsolatos feladatok eredményes előkészítése és lebonyolítása érdekében vált indokolttá nemzeti érdekeink érvényesítése érdekében az új minisztérium létrehozása.

Így a magyar kormány minisztériumai a következőképpen állnak fel: Agrárminisztérium, Belügyminisztérium, Energiaügyi Minisztérium, Európai Uniós Ügyek Minisztériuma augusztus 1-jétől, Építési és Beruházási Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Kulturális és Innovációs Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Miniszterelnökség, Pénzügyminisztérium, Technológiai és Ipari Minisztérium.

Tisztelt Ház! Itt szeretném megragadni az alkalmat arra is, hogy megköszönjem dr. Varga Judit miniszter asszony 2019-től tartó szolgálatát, melyet hazánk és a magyar érdekek védelmében végzett nemzetközi platformokon és itthon egyaránt. Miniszter asszony határozott, karakán kiállása sokak számára vált példaértékűvé mind a politikai színtéren, mind a választópolgárok körében. Miniszter asszony célja mindig is a magyar alkotmányos önazonosság védelme és nemzetközi elfogadottságának erősítése és az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom növelése volt.

A demokratikus működésbe vetett hit képviselete határozottan előrébb vitte közös ügyeink haladását, többek között az állatvédelem, a fogyasztóvédelem területén, és jelentős eredményeket ért el az áldozatvédelem területén is. Kimagasló és meghatározó eredményeket ért el hazánk nemzetközi térben történő védelmében is miniszter asszony, gondoljunk csak a Magyarország ellen kétes politikai célok miatt indított kondicionalitási eljárásra vagy az igazságügyi csomagra.

Miniszter asszony, köszönjük az itthon és az Unióban végzett munkáját, az ön előtt álló kihívásokhoz pedig sok sikert és nagyon jó egészséget kívánok ezúton is! Magyarország számít önre.

Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja támogatja a dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott T/4545. számú, „A Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló 2022. évi II. törvény módosításáról” címet viselő törvényjavaslatot. Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy önök is tegyenek így, támogassák a szavazatukkal. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage