NACSA LŐRINC, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Igen. (A mikrofon ismét működik.) Na, most talán. Köszönöm.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Arató képviselő úrra szeretnék reagálni. Új miniszterekkel egy változó struktúra jön létre, erről szól a törvény is. Ő azt mondta, hogy félünk ezt kimondani. Hát, ez pontosan így van.

Eddig értettünk egyet az ön mondanivalójával, és Gy. Németh Erzsébet is elmondta, hogy minek kellene külön minisztériumokat létrehozni. Emlékezzünk vissza arra az időszakra, amikor Magyarországnak önálló Oktatási Minisztériuma volt vagy önálló Egészségügyi Minisztériuma volt vagy önálló Munkaügyi Minisztériuma volt. Önök azt mondják, hogy egy szakpolitika alapvető sikere attól függ, hogy vane önálló minisztériuma vagy nincs önálló minisztériuma. Szerintünk nem így működik a világ, és nem így működik a kormányzat sem, hogy attól valami sikeres lesz, hogy vane önálló minisztériuma vagy nincs.

Nézzünk egypár példát! Az önök idejében volt Oktatási Minisztérium. Ez volt az az időszak, amikor több ezer tanárt elbocsátottak az állásából, és 381 kistelepülésen ellehetetlenítették a helyben tanulás lehetőségét, tehát iskolákat zártak be. Ez volt az önök Oktatási Minisztériumának a mérlege.

Az önök idejében volt önálló Egészségügyi Minisztérium. Ez az Egészségügyi Minisztérium 16 ezer aktív kórházi ágyat szüntetett meg, nyolc kórházat zárt be, miközben az egészségügyi miniszterük azt mondta, hogy nem lesz kórházbezárás, és Gyurcsány Ferenc még nőgyógyászokat is le akart csukatni rendőrökkel. Ez volt az önök önálló egészségügyi minisztériumi tevékenysége. Emlékezzen vissza Molnár Lajosra, tisztelt képviselő úr, és Gyurcsány Ferenc beszélgetésére!

Az önök idejében volt önálló Munkaügyi Minisztérium, 12 százalék volt a munkanélküliség, és megalázó segélyre kényszerítették emberek százezreit. Ez volt az önök kormányzásának mérlege, tehát innen világosan láthatjuk, hogy egyáltalán nem az a siker kulcsa vagy a sikeres szakpolitika kulcsa, hogy egy területnek önálló minisztériuma vane, vagy egy másfajta minisztériumi struktúrába vannake besorolva a felelősségi területek.

Önök, ahogy csak lehetett, elrontották az oktatásügyet, ahogy csak lehetett, elrontották az egészségügyet, ahogy csak lehetett, elrontották a munkaerőpiaci helyzetet, a munkaügyet. Pedig volt önálló minisztériuma ennek, tisztelt képviselőtársaim. Innen látjuk, hogy az a baloldali mantra, ami itt elhangzott a DK-tól, az szemenszedett hazugság, hiszen ők maguk szerves részei, sőt alakítói voltak annak a struktúrának; államtitkárként, miniszterként  itt ülő DK-s, MSZP-s képviselők  akkoriban vezető tisztséget vállaltak abban, hogy szétverjék a magyar egészségügyet, oktatásügyet és a munkaerőpiacot. S most ők azok, akik azt mondják, hogy önálló minisztérium kellene ennek vagy ennek a területnek.

És igen, tisztelt képviselő úr, eléggé leszóló módon beszélt az európai uniós elnökségről és annak kilátásairól és helyzetéről Arató képviselő úr. Ennek is visszafejthetjük az okát. Én el is mondom önöknek, akik nem tudnák, ezt a háttérinformációt. Azért van ez, mert 2010-ben, amikor átvettük a kormányzást, akkor egy nagyon súlyos dologgal kellett szembesülnünk: persze, az eget verő korrupció, ami a Gyurcsány-kormányt jellemezte (Derültség a DK padsoraiban.); persze, az üres államkassza és egyebek mellett egy olyan dologgal kellett szembesülnünk, tisztelt képviselőtársaim, hogy a 2011-es európai uniós elnökségre semmi nem volt előkészítve. Semmi nem volt előkészítve! Ott álltunk egy, sőt háromnegyed évvel az európai uniós soros elnökségünk előtt, de semmit nem készítettek elő a Bajnai- és Gyurcsány-kormányok. Nem volt szakpolitika, nem voltak várható eredmények, nem voltak letárgyalt helyszínek, nem voltak miniszteri szintű egyeztetések, nem volt semmi, tisztelt képviselőtársaim!

Ezért van az, hogy zavarja a DK-s képviselők szemét és politikai érzékét az, hogyha mi az európai uniós elnökségünkre megfelelően fel szeretnénk készülni, mint ahogy ezt tettük 2011-ben; nagyon-nagyon rövid idő alatt, Európában rekordidő alatt egy nagyon sikeres és eredményes elnökségi programot bonyolítottunk le.

(A jegyzői székben dr. Tiba Istvánt Gelencsér Attila váltja fel.)

Például elég csak megnézni azt, hogy azóta is abból az elfogadott romastratégiából és különböző végkövetkeztetésekből él és táplálkozik az Európai Unió ez irányú szakpolitikája. Ilyen szempontból tehát rögtön megérthetjük a DK-s felszólalások mögöttes logikáját, és láthatjuk, hogy miért beszél erről Arató Gergely vagy éppen Gy. Németh Erzsébet.

Az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma az Igazságügyi Minisztériumból fog kiválni. És szeretném megköszönni Varga Judit miniszter asszony eddigi munkáját  természetesen számítunk rá a jövőben is , azt gondolom, hogy fontos az a feladat, amit el fog végezni a következő időszakban is; szüksége van Európának Varga Juditokra, szüksége van az Európai Unió megreformálásához és a teljes brüsszeli józan ész elvesztésének a megállításához olyan politikusokra, mint Varga Judit.

(13.40)

Ezért lesz egy tisztán igazságügyi profilú minisztérium ezután, és lesz egy Európai Uniós Ügyek Minisztériuma.

Arató képviselő úr jogi felvetésére az a válasz, hogy augusztus 1-jével lép hatályba mindkettő, a miniszteri kinevezés is és az Országgyűlés által elfogadandó, minisztériumok felsorolásáról szóló törvény is, így tehát semmiféle joghézagot nem tud fölfedezni benne, hiszen augusztus 1-jén van a hatálybalépése mind a kettőnek.

Mi a KDNP nevében szeretnénk gratulálni Tuzson Bencének és Bóka Jánosnak. Jó munkát kívánunk nekik. Azt gondolom, hogy nehéz csaták és fontos szerep hárul majd rájuk. Szerintem nagyon fontos, hogy az uniós elnökséget sikerre vigyük. Szerintem nagyon fontos, hogy ne hagyjuk magunkat eltéríteni a Magyarországról Magyarország sikertelenségéért szurkoló képviselők és politikusok beszólásaitól, szónoklataitól és persze áskálódásaitól.

Arató Gergely fölvetette az európai uniós pénzek kérdését. Kapásból két DK-s politikust tudok fölsorolni, akinek a nyilvánosság előtt hirtelen őszinteségi rohama volt. Tudom, hogy ez nagyon ritka egy DK-s képviselőtől. Molnár Csaba azt mondta, ő hazafias kötelezettségének érzi, hogy az uniós pénzeket ne kapják meg a magyar civil szervezetek, a magyar pedagógusok, a magyar önkormányzatok, valamint a magyar kis- és középvállalkozások. Önöknek az a hazafiasság, ha a magyar pedagógusok nem kapják meg a nekik járó uniós forrásokat.

S ott van Gyurcsány Ferenc, aki azt mondta, hogy ott voltak, amikor a Magyarország elleni támadásokat ki kellett találni, amikor a teljesíthetetlen feltételeket meg kellett szövegezni. Önök ott voltak, amikor a politikai támadásokat jogi köntösbe  ezek Gyurcsány Ferenc szavai  próbálták csomagolni, így hát teljesen világos, hogy Arató Gergely számonkérése az uniós forrásokról semmi más, mint egy színjáték, mert Arató Gergely, aki a DK elnökségének a tagja, pontosan tudja, mit tettek annak érdekében, hogy Magyarország ne kaphassa meg a neki jogosan járó forrásokat.

S mit tettek ennek érdekében? „Önök jobban gyűlölnek bennünket, mint amennyire szeretik a hazájukat” fejezetbe illik ez is, hiszen önök egy elnökségi ülésen eldöntötték, hogy akkor jó, ha fáj az országnak, akkor jó, ha a civil szervezetek, az önkormányzatok, a pedagógusok és a kisvállalkozások nem kapják meg az uniós forrásokat. Szerintünk ez nem helyes magatartás, ezen változtatni kéne.

Mi a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt a KDNP nevében támogatni fogjuk. Sok sikert kívánunk az új miniszter uraknak, és arra kérem őket is, hogy a DK aknamunkája ne befolyásolja őket a munkájuk legmagasabb szinten történő ellátásában és a hazafias lelkületben. Ezt a DK-tól nem fogjuk tapasztalni, de nem is baj, hogyha nem zavar minket. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage