GY. NÉMETH ERZSÉBET (DK): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Hát, én is Nacsa képviselő úrnak szeretnék néhány dolgot elmondani. Tudja, képviselő úr, az, hogy ha valamit nagy határozottsággal, nagy vehemenciával állítunk akár itt, a tisztelt Házban is, attól az még nem lesz igaz (Nacsa Lőrinc: Ezt Arató Gergelynek mondja!), de hát megszoktuk ezt öntől, megszoktuk ezt önöktől. Én egy picikét csendesebben, visszafogottabban, de annál több igazságtartalommal szeretnék néhány dolgot önnek mondani.

Szóval, ön azt kérdezi, hogy sikeres volte az egészségügy 2010 előtt. Hát, annyiban biztos sikeres volt, Nacsa képviselő úr, hogy akkor lehetett szülni a mosonmagyaróvári kórházban, Sátoraljaújhelyen, nem zártak be komplett kardiológiai osztályokat (Nacsa Lőrinc: Komplett kórházakat zártak be! Kórházakat!), és mondjuk, akkor az emberek az egészségügyre fordított összes pénzből 30 százalékot nem a saját zsebükből a magánegészségügybe vittek. Na, ennyiben biztos, hogy sikeresebb volt. Sikeresebb volt abból a szempontból is, hogy nem hiányzott 9 ezer szakdolgozó a kórházainkból. (Nacsa Lőrinc: Kirúgtatok egy csomót!)

A szociális terület biztos, hogy sikeresebb volt, mint önöknél  természetesen, ugye, úgy, ahogy Arató képviselőtársam elmondta, akkor meg lehetett találni a felelősöket ezért a történetért , mert azt gondolom, hogy sokkal jobban megfizette a szociális dolgozókat az akkori kormány, és nem tettünk olyan különbséget például az otthonápolást végző emberek között, hogy aki olyan sanyarú vagy szomorú helyzetben van, hogy a gyermekét kell ápolnia, ő magasabb jövedelemmel tud rendelkezni az államtól, míg mondjuk, aki egy szülőjét, vagy mondjuk, a házastársát ápolja, ő csak csökkentett ilyen típusú ellátásra jogosult. (Nacsa Lőrinc: Mennyi volt az?! Mennyi volt?!)

Felmerült az oktatás. Hát, abból a szempontból biztos, hogy sikeresebb volt, Nacsa képviselő úr, hogy nem hiányzott 16 ezer pedagógus például az iskolákból. (Nacsa Lőrinc: Annyit rúgtatok ki!) És a ma megszavazott bosszútörvény miatt tuti biztos, hogy nem mondott volna föl 5 ezer pedagógus, amit, ugye, most mindenki valószínűsít, hogy majd szeptemberre ez a helyzet alakul ki. Jobbak voltak a tanulók, a gyerekek PISA-felmérésen nyújtott teljesítményei, az eredmények jobbak voltak.

Úgyhogy summa summarum, képviselő úr, én azt hiszem, hogy jobb helyzetben volt akkor a humán terület Magyarországon, és hogy ez mennyire így van, mind azt bizonyítja, hogy önök egy belügyminiszterre, egy rendőrtábornokra bízták ezeknek a nagyon szenzitív területeknek az irányítását.

Az uniós forrásokhoz meg még annyit szeretnék hozzátenni, hogy én úgy tudom, hogy volt egy olyan volt miniszterelnök Magyarországon  Orbán Viktornak hívták  2006-ban, amikor is ő mondta azt Strasbourgban, hogy Magyarországnak ne adja oda az Unió a járó uniós forrásokat, mindezt tette a néppárti képviselők előtt.

Úgyhogy azt javaslom, tisztelt képviselő úr, hogy egy picit mélyedjen el abban, hogy mi az a helyzet, amit önök 13 év alatt itt kialakítottak ebben az országban, és én azt hiszem, hogy ha elmélyed ebben, akkor nem fog ilyen igaztalan mondatokat mondani. Köszönöm szépen. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage