GRÉCZY ZSOLT (DK): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Azért szólok hozzá ehhez a vitához, mert tényleg muszáj az Országgyűlés jegyzőkönyve számára azért néhány tényt is rögzíteni. (Nacsa Lőrinc: Így, Gy. Németh Erzsébet után.)

Itt folyamatosan jön ez a „2010 előtt micsoda összeomlás volt ebben az országban, a magyar oktatásban és a magyar egészségügyben is és mindenhogyan”. Azért néhány dolgot rögzítsünk már! 2002-ben  ahogyan Gy. Németh Erzsébet képviselőtársam jelezte  50 százalékos béremeléssel kezdtek az oktatásban és az egészségügyben. 2002 és 2010 között  többek között a Gyurcsány-kormány aktív közreműködésével  több száz óvodát és iskolát újítottak fel. Többen jártak egyetemre. Nézek itt Hiller István képviselőtársamra, aki akkor éppen miniszter volt, ő is vissza tudja igazolni, hogy bizony többen jártak egyetemre, mint ahányan most. Azért annak is volt értelme, hogy volt szabad tankönyvválasztás. Abban a mi időszakunkban hat új egyetemi központot építettünk, többek között azt a Corvinust is, amit önök azóta kézen-közön a saját haverjaiknak átjátszottak. De mondhatnám a SOTE-t, vagy mondhatnám a Szegedi Egyetem új tömbjét vagy akár egészségügyi beruházásként azt az Onkológiai Intézet-szárnyat, amit egyébként Gyurcsány Ferenc és Kásler Miklós, az önök későbbi minisztere együtt avatott a Kékgolyó utcában. Szóval, azt gondolom, hogy erőteljesen érdemes árnyalni azt a képet, amiről önök beszélnek.

Ha a magyar egészségügyről beszélünk: akkor is rengeteg kórházfelújítás történt, vagy akár a Bajcsy-kórház új épületszárnyának építését szintén a Gyurcsány-kormány alatt végezték el. És nem hiszem, hogy amikor önök vidékre mennek valahová (Dr. Répássy Róbert: Mi vidékre hazamegyünk.), akkor nem a Gyurcsány-kormány által épített autópályákat használják, hanem még a régi mellékutakat, azért, hogy mondjuk, Debrecenbe három és fél óra alatt zötykölődjenek le falvakon keresztül.

A másik pedig, ami a kormányzati struktúrát illeti: nehéz megdicsérni egy olyan kormányzati struktúrát, ahol hat darab gazdasági tárca van, de például oktatási egy sincs, egészségügyi egy sincs, és egy olyan új minisztérium jön létre, amelyik gyakorlatilag semmivé teszi azt a minisztériumot, amit eddig Navracsics Tibor képviselt. Én értem, hogy Navracsics Tibor tevékenysége egy kudarctörténet, hiszen az elmúlt egy évben semmi másról nem szólt, mint hogy hetente, kéthetente bejelentette, hogy majd a következő héten már jönnek az uniós pénzek, elhárultak az akadályok, de ezek az uniós pénzek azért nem jönnek, mert az európai uniós képviselők úgy döntöttek, hogy nem adják oda tolvajoknak azt a pénzt, amit az ő adófizetőik megtermelnek. Bizony, ez a probléma.

És ha már önök állandóan a szemünkre vetik azt, hogy állítólag mi akadályozzuk az európai pénzek hazaérkezését, akkor szeretnék mindenkit emlékeztetni: egyetlenegy olyan miniszterelnöke volt ennek az országnak  igaz, akkor éppen volt miniszterelnök volt , aki azért fölült egy repülőre, hogy elmenjen Strasbourgba, és az Európai Néppárt rendezvényén bejelentse, hogy azt szeretné kérni  vissza lehet nézni, 2006. december 25-én vagyunk , ő volt az egyetlen olyan, aki azt mondta, hogy vonják meg Magyarországtól az uniós támogatást. (Nacsa Lőrinc: 25-én?) Bárki vissza tudja nézni, Nacsa képviselőtársamnak is legyen a „gugli” a barátja, meg fogja találni. Egy ilyen ember volt Magyarországon, aki el akarta venni a hazájától az uniós támogatásokat, és azt Orbán Viktornak hívták. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage