DR. PANYI MIKLÓS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! Valóban, a kialakult vita túlmutat a tárgyi előterjesztés keretein, de tekintettel arra, hogy rengeteg olyan témát érintettek, ami túlmutat ezeken a területeken, elnök úr intése ellenére, néhány kérdésre mégis nekem is szükséges reagálnom.

Gréczy Zsolt képviselő úr mondta, hogy fontos, hogy a jegyzőkönyv kedvéért elhangozzanak bizonyos tények, és árnyalni akarta az itt elhangzottakat. Árnyékkormánytagként ön ezt nyilván így gondolja (Kálmán Olga: Nem az, de nem baj…), ugyanakkor talán fontos, hogy ezt akkor inkább megvilágítsuk.

A 2002-2010 közötti teljesítményre rendkívül büszkék, ez most is elhangzott. A tények kedvéért: az önök kormányzása alatt Magyarország államadóssága elszállt, 53-ról 84 százalékra nőtt. (Kálmán Olga: És most mennyi?  Gréczy Zsolt: 50 000 milliárd…) A magyar gazdaság növekedése 2006-ban leállt. Nem tudom, képviselő úr, észleltee, hogy most van egy háború Európában, gazdasági nehézségek vannak, és az államadósság pedig a jövő évre is csökkenni fog, és csökkenő pályán van. Az önök kormányzása alatt nem volt háború (Kálmán Olga: Akkor meg gazdasági világválság volt…  Az elnök csenget.), nem volt energiaválság; önök akkor vitték csődbe Magyarországot, amikor (Gréczy Zsolt közbeszól.) 2006-ban rekord költségvetési hiányt halmoztak fel, közel a 10 százalékot elérte a költségvetés hiánya...  szó nem volt háborúról, recesszióról.

Szlovákia, Románia, a környékbeli országok 6-8 százalékos gazdasági növekedést produkáltak (Kálmán Olga: Most mennyi?), a jegyzőkönyv kedvéért. Elhangzott, meg lehet nézni az adatokat, ön adatokkal vitatkozik; ezek a tények, képviselő úr, ha tetszik, ha nem. De nyilván önök másképp értelmezik az igazságot, ezt tudjuk az önök főnökétől is, Gyurcsány Ferenctől: 2006-ban ezt ő is bevallotta, még ha ezt önök igazságbeszédnek hívják, akkor is.

IMF, lélegeztetőgép. Szintén IMF-hitelre szorult Magyarország, a munkanélküliség 12 százalékra elszállt. Nem volt olyan év, amikor ne nőtt volna a munkanélküliség az önök kormányzása alatt. Erre nyilván önök is büszkék. (Kálmán Olga: A lélegeztetőgépekről most is beszélhetnénk…) A több százezer családról, aki devizahitel-csapdába került, ne is beszéljünk; több év volt, amíg a magyar kormány fel tudta számolni. (Gréczy Zsolt: Ti vezettétek be a devizahitelt…)

Az önök kormányzása alatt szétverték a családtámogatási rendszert; ennek köszönhetően bezuhant a gyermekvállalási kedv. Ezért van az, hogy sok százezerrel kevesebb gyerek jár iskolába, mint járhatna. (Kálmán Olga: Aha!) Meg lehet nézni, a szülőképes.… (Gréczy Zsolt: A mi időnkben rekord létszámú gyerek született. Nézd már meg a statisztikát!  Az elnök csenget.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage