DR. SZABÓ TÜNDE, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! A T/4252. számon benyújtott törvényjavaslat fontos célja, hogy növelje az érintett műemlékekkel való állami gazdálkodás hatékonyságát, és egyúttal erős jogi garanciákat adjon Magyarország mai és jövendő polgárainak az érintett műemlékek kiszámítható jogviszonyaira vonatkozóan, valamint azok közcélú vagyonkezelésének, szakszerű működésének hosszú távú biztosítását illetően, legyen szó akár az állami tulajdonból kikerülő, akár az annak keretei között maradó, egyaránt e törvény hatálya alá eső és álló műemlékekről.

A törvénytervezet az egyes kastélyokra, kúriákra és udvarházakra vonatkozik. A javaslat biztosítja a műemlékekkel való hatékony állami gazdálkodás lehetőségét, és új rendszert hoz létre az egyes ingatlanok fenntartása és működtetése kapcsán. A benyújtott előterjesztés az ingatlanok jelenlegi funkcióját nem módosítja, sokkal inkább azok megmaradását szolgálja.

Az átadott ingatlanok tekintetében szigorú szabályokat állapít meg a tervezet, ezáltal védi az ingatlanokat, miután azok kikerülnek az állami vagyonelemek közül.

Az előterjesztés értelmében a közreműködő magánfelet megilleti a használat és korlátozottan a saját célú fejlesztés joga, ugyanakkor a kastélyépület és az abban található közgyűjtemény, valamint a park és a kert kapcsán nyitvatartási, üzemeltetési, állagmegóvási kötelezettség terheli.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a tulajdonszerzővel az ingatlan és az ingóság tulajdonjogának átruházására irányuló szerződés megkötésével egyidejűleg vagyonkezelési szerződést köt. A vagyonkezelésbe vagy ingyenesen tulajdonba adott ingatlan rendeltetésszerű használatát és működtetését az MNV Zrt. ellenőrzi, valamint az átruházásról vagy vagyonkezelésbe adásról szóló megállapodást az MNV Zrt. köti meg.

A törvényjavaslat továbbá részletesen tartalmazza a tulajdonba adott ingatlanok tulajdonjogának visszaszállását, illetve a vagyonkezelési jog megszüntetése esetén alkalmazandó szabályozást. Tulajdonba adás esetén az érintett ingatlanokat, ahogy elhangzott miniszter úrtól, 99 évre szóló elidegenítési és terhelési tilalom terhelné, amelynek lejártát követően a javaslat elővásárlási jogot biztosítana a magyar állam számára.

Fontos megjegyezni azt is, hogy ha visszaszállásra vagy a vagyonkezelési jog megszűnésére a jogszerző magánfél lemondása alapján kerül sor, akkor a jogszerző az ingatlanra fordított kiadásait nem téríttetheti meg az állammal.

Kiemelendő, hogy a kulturális örökség megőrzését előmozdító beruházási, valamint működési támogatás adható a törvény részletes szabályai szerint.

Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk fekvő törvényjavaslat a nemzeti örökséget nem kisebbíti, hanem gyarapítja. Értékeit megőrzi, de fontos közcél teljesítésében immár a magántőke részvételét is lehetővé teszi, ösztönzi és szigorúan szabályozza. A Fidesz képviselőcsoportja ennek alapján támogatja a benyújtott törvényjavaslatot, amelyet támogatásra javasolunk a tisztelt Országgyűlés számára is. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Nacsa Lőrinc tapsol.)

(15.20)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage