BEDŐ DÁVID, a Momentum képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Egész sok mindent láthattunk a fideszes kormányzás elmúlt 13 évében. Azonban amit ezzel a kastélytörvénnyel terveznek, az egészen pofátlan és felháborító. Azt gondolná az ember, hogy a korábbiaknál mélyebbre már nem tudnak süllyedni, de úgy látszik, mindig van lejjebb.

Kastélyprivatizációnak hívják azt, ami definíció szerint lopás, mert közpénzből 40 milliárdért felújítani 12 kastélyt, majd azt ingyen odaadni a haveroknak, nem más, mint a lopás tankönyvi példája.

De nem elég, hogy meglopják az országot, még az évek óta ott dolgozó magyarokat is kirúgják, olyan embereket, akiknek szívügyük volt a kastélyok gondozása, akik helyben élnek, és akik azt gondolták, hogy innen mehetnek majd nyugdíjba. Erre jönnek önök, és egyik napról a másikra megfosztják a helyieket a megélhetésüktől.

Az a kérdés merül fel bennem ilyenkor, hogy tiszta rosszindulatból, a haverok nyomása miatt  mert hát, annyira kell nekik egy kastély , vagy a költségvetés siralmas helyzete következtében kell ezeket a kastélyokat átjátszani. De ismerve a hatalomgyakorlásukat, talán mind a három közrejátszik.

De akkor nézzük meg, hogy milyen érvekkel próbálják védeni a védhetetlent! Önök azt állítják, hogy Nyugaton számos főnemesi család is alapítványoknak adta át a kastélyait, vagyontárgyait, birtokait, tulajdonjogát. Önök szerint Magyarországon is ugyanez fog történni azzal, hogy alapítványok tulajdonába kerülnek az ingatlanok. Ez egyszerűen nem igaz.

Az említett családok  vagy az állam adott esetben  ugyanis a tulajdonokat úgy helyezték alapítványokba, hogy az a sajátjuk maradt. A magyar állam viszont úgy készül saját vagyonát magántulajdonba adni, hogy még bevétele sem származik belőle, vagyis az említett családokkal ellentétben önként óriási vagyonról akar lemondani.

Önök azt állítják, hogy hatalmas ráfizetéssel üzemelteti az állam a kastélyokat, és az alapítványok hatékonyabban tudják majd azt üzemeltetni. Ez is hazugság. Egyrészt semmilyen összehasonlítási alapunk nincsen ennek a kijelentésének az ellenőrzésére Magyarországon, másrészről pedig senki sem jós, senki nem tudja előre, kik lesznek a tulajdonosok, és ők mire fogják használni az ingatlanokat. Semmi garancia nincsen arra, hogy ők nyereségesen tartják majd fenn ezeket az épületeket.

Ezek a kastélyok eddig köztulajdonban voltak, nemzeti tulajdonban, nemzeti vagyon volt. Mindegyik épület egymagában hordozza a magyar nemzet, történelem egy-egy darabjának, egy-egy fejezetének emlékét. Vannak olyan közkincsek, közfeladatok, közérdekek, amelyek esetében nem mindig a pénz áll az első helyen, főleg akkor nem, ha figyelembe vesszük, mennyi értelmetlen dologra költ a kormány.

Önök azt állítják, hogy az alapítványok továbbra is figyelembe fogják venni a helyi érdekeket, a település szempontjait. Ez sem igaz. A bezárt kastélyok alkalmazottainak a legnagyobb részét kirúgták, ezzel sok helyi család megélhetése került veszélybe. A messziről jött tulajdonost semmi sem kötelezi arra, hogy a helyiek érdekeit megjelenítsék az üzemeltetési szempontok között.

Önök szerint a közérdekű alapítványok kaphatják meg az ingatlanokat, vagy más magánszereplők, cégek, vagyis azok továbbra is közérdeket, minden magyar ember javát fogják szolgálni. Ez sem igaz. A Fidesz kihasználja a jogkövető, jogtisztelő embereket és azoknak a jóhiszeműségét.

(15.50)

A „közérdekű” elnevezés szómágia, trükk! Igazából gyakorlatilag bárki megkaphatja ezeket az ingatlanokat, akit közérdekűvé minősít a kormány.

Önök azt állítják, hogy a kormány nem jó gazda, ezt a miniszter úr maga mondta. Kérdezem én, hogy ez az érv miért nem merül fel akkor, amikor a Vodafone-t felvásárolják. Miért nem merül fel akkor, amikor a budapesti repteret akarják visszavásárolni az állam számára? Akkor miért jó gazda a kormány, és akkor miért nem, amikor a kastélyokat akarják ingyen átjátszani?

És önök azt is állítják, hogy a Momentum csak zavarkeltésre használja fel a kastélyok ügyét, célja a politikai haszonszerzés. Ez hazugság! Nem zavart, hanem rendet szeretnénk a kastélyok ügyében. (Nacsa Lőrinc: Ti mindig rendet akartok!) Azt, hogy a tulajdonosi viszonyok ne változzanak meg! Azt, hogy a helyiek továbbra is bele tudjanak szólni a helyi kastélyuk sorsába! A Fidesz a zavarkeltő, mert megint ki akarja játszani a nemzeti vagyont.

De ha már támadnak bennünket emiatt, nézzük meg, mit csinált a Momentum a kastélyok védelme érdekében! Az érintett településeken Stummer János politikustársammal közösen (Nacsa Lőrinc: Ő jobbikos!) megszerveztük a kastélyvédő hálózatot, amelynek köszönhetően több ezer tiltakozó aláírást gyűjtöttünk össze ezen a 12 településen. Az aláírásgyűjtésen kívül több tüntetést is szerveztünk: Nádasdladányban, Dégen, Tatán és Edelényben, ahol a helyiek hangosan tiltakoztak a kastélylopások ellen. Miskolcon pedig momentumos aktivistákkal több órán keresztül igyekeztük megakadályozni a Borsod Megyei Közgyűlést, hogy ne tudják zárt ajtók mögött, a nyilvánosság bevonása nélkül megpecsételni az edelényi kastély sorsát. Ahogy az pedig már megszokott, a Fidesz rendőrökkel végeztette el a piszkos munkát, és egy tucat egyenruhással vezettetett ki minket a megyeházáról.

Miniszter Úr! Ön nemrégiben azt ígérte az egrieknek meg minden magyar polgárnak, amikor összegyűjtöttünk 9 ezer aláírást az elkerülő út mellett, hogy a kormány nem fog olyan döntést hozni, amelyet az érintett helyiek nem akarnak. Akkor most miért erőltetik ezeket a kastélylopásokat?

Több ezer aláírás, több száz fős tüntetések, kastélymentő hálózat  mind azt bizonyítja, hogy azok a helyiek, akik az érintett településen nőttek fel, akiknek szívügyük a kastélyok helyzete, és akiknek a megélhetése függ ezektől a nemzeti kincsektől, azok nem akarnak kastélyprivatizációt, nem akarnak fideszes vállalkozókat a nyakukba, és végképp nem akarják, hogy ezek a kastélyok kormányközeli haverok játékszerei legyenek.

Egyetlen helyes út van tehát: fejezzék be a rablóprivatizációt, és vonják vissza ezt a javaslatot! Még nem késő. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage