GRÉCZY ZSOLT (DK): Köszönöm szépen. Latorcai képviselő úr, elnök úr jól emlékszik ezekre az időkre; igen, mint nagy idők nagy tanúja.

Szóval, visszatérve a kastélyprogramra, azt gondolom, hogy azért van bizalmatlanság ez ügyben, mert azt gondoljuk, hogy itt megint lopás lesz. Kisajátítás lesz, olyan vagyonelemekhez jutnak eddig is ellenőrizetlen és tisztességtelen vagyonokkal megáldott emberek, akik ezek után még nagyobb birtokokat fognak kiszakítani a maguk javára. Már most is az van, hogy a magyar tulajdon egyharmadát a magyar társadalom 1 százaléka birtokolja. Most ugyanaz az 1 százalék  mert nyilván nem Kovács József pék és Szabó Sándorné háztartásbeli fog jelentkezni ezeknek a kastélyoknak a működtetésére , most arról van szó, hogy ugyanez a kör még egy lehetőséget kap arra, hogy a vagyonát bővítse, és ezáltal még gazdagabb legyen.

(Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Szerintem egy olyan megoldást kellett volna eleve végiggondolni, hogy mi lenne, ha az állam ezeket fenn tudná tartani. Nem lehet ez akkora összeg, amekkorát az állam ne tudna fokozatosan erre félretenni. Ugye, kiderült itt a miniszter úr beszédéből, hogy uniós támogatással együtt is nagyon kevés műemléket tudtak felújítani. Hát, a következő időszakban nem is fog jönni az uniós támogatás. Azok az emberek, akik ma az Orbán-rendszer oligarchái, nem fognak hozzájutni azokhoz az európai uniós milliárdokhoz, amelyek eddig a hatalmukat, a gazdagságukat és a befolyásukat fenntartották. Akkor hogyan fognak ezek az emberek pénzt szánni arra az egyre csökkenő pénzükből és befolyásukból, hogy ezeket a kastélyokat, mondjuk, felújítsák?

És ha már múzeumokról beszélünk, iszonyatosan fontos azt kimondani, hogy ezek a múzeumok elsorvadnak azáltal, hogy kiadják magánszemélyeknek magát az épületet. Hát, aki azt fogja látni, hogy ebből bizniszt lehet csinálni, az azt fogja mondani, hogy kicsit kevesebb legyen a múzeum, és lenne inkább konferenciaterem, legyen inkább szálloda, legyen inkább tekepálya, teniszpálya, bármi.

(17.00)

És senki nem fogja tudni neki azt mondani, mert 99 évre az övé, hogy nem erről volt szó. Már most is az a helyzet, hogy ezekben az intézményekben, épületekben a múzeumok sorvadnak. Azokat az embereket, akik ott dolgoztak, sorban kirúgták a munkahelyükről, pontosan azért, hogy ezt a fajta privatizációt előkészítsék. Tehát nagyon sok probléma van ezzel.

S azt is értem, hogy legyen egy település, amelyik jelentkezik, és azt mondja, hogy ő elvállalja a közelében lévő kastélyt. Miből? Miből fogja fenntartani az a kistelepülés azt a kastélyt vagy uradalmat, amire pályázott? Külön fog pályázni arra? Hát akkor mégiscsak az állam tartja fenn! Mert különben arra sincs pénze, hogy a közmunkásokat kifizesse, arra sincs pénze, hogy az utakat rendben tartsa a faluban. Szóval, ez egy sokkal bonyolultabb, sokkal összetettebb kérdés.

S még akkor is, ha most egy vitaindítónál tartunk, meg kell mondjam, hogy a Demokratikus Koalíció messzemenően bizalmatlansággal figyeli ezt a javaslatot. Nem hisszük el, hogy nincs benne biznisz, nem hisszük el, hogy ha másképp nem, akkor a veszélyhelyzetre való tekintettel egyszer csak megjelenik éjjel 24 óra 13 perckor egy rendelet, Semjén Zsolt benyújtja, hogy mégis mindenkié, azé a kastély teljes tulajdonjoga, s akkor egy nap arra ébredünk, hogy már meg is szavazta az Országgyűlés. Na, ez itt az alapvető probléma, ezért aztán a Demokratikus Koalíció ezt a programot, javaslatot nem is támogatja. Köszönöm szépen. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage