BEDŐ DÁVID (Momentum): Köszönöm szépen. Nagyon sajnálom, hogy a miniszter úr elment, hiszen az ő szavaira szerettem volna reagálni, de bízom benne, hogy majd este visszanézi a vásárhelyi kastélyában.

Nem elvi vita van közöttünk ebben a kérdésben, hanem egy konkrét politikai vita van. Mi is egyetértünk azokkal a célokkal, amiket a miniszter elmondott. Mi is úgy gondoljuk, és én is úgy gondolom, hogy fontos, hogy megőrizzük ezeket az értékeket, megőrizzük ezeket a kastélyokat, és mi is el tudjuk képzelni azt, hogy bevonjunk akár magántőkét is annak érdekében, hogy ezek a kastélyok fenn legyenek tartva a következő években, a következő évtizedekben. Szóval, nem ezzel van a gond.

Azzal van a gond, hogy egyszerűen nem hiszünk maguknak. Egyszerűen az a tapasztalatunk az elmúlt 13 évből, hogy minden egyes államosítás vagy állami kézből magántulajdonba adás egyetlenegy célt szolgált, egyetlenegyet: hogy valamilyen körök meggazdagodjanak azon. Önök ezt úgy hívják, hogy a nemzeti tőkésosztály kiépítése, mi meg úgy hívjuk, hogy korrupció. Mi azt gondoljuk, hogy a mi definíciónk talán egy kicsit közelebb áll hozzá.

És azért nem kell olyan nagyon messze menni. Akár a földtörvényekre gondolunk, akár a Lázár János által fémjelzett trafikokra gondolunk, amelyek szintén ugyanúgy állami kézbe kerültek, aztán pedig szétosztásra kerültek a haverok között, akár az ESMA-ra gondolunk, amit erőszakkal átvettek, és utána szintén magánkézbe adták barátoknak, akár az autópálya-koncessziókra gondolunk, ezek mind-mind abba az irányba mutatnak, hogy amikor önök valamit állami kézből magánkézbe adnak, azt úgy teszik, hogy valamilyen baráti körük járjon jól.

De tudják, mit? Ne is menjünk olyan nagyon messze, nézzük meg a kastélyokat, maradjunk egy konkrét kastélypéldánál! Felsőpetény  talán nem kell bemutatni ezt a kastélyt, egy nagyon híres kastélyról van szó, itt tartották fogva Mindszenty József bíborost. Ez a kastély a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában állt. 2017-ben kiírtak egy pályázatot, amit az égvilágon senki nem vett észre, de senki, kivéve egy embert, Barna Zsoltot. Talán őt sem kell bemutatni, a Magyar Bankholding vezérigazgatója, szokták úgy hívni vagy becézni, hogy Orbán bankára. Elnyerte ezt a pályázatot húsz évre, húsz évre az övé a kastély potom pénzért. Hozzá sem nyúlt öt éven keresztül, majd 2022 végén kap rá 2 milliárd forint uniós támogatást, amit nem kell visszatéríteni, 2 milliárd forintot. És akkor ezek után azt mondják nekünk, hogy ezek azért szeretnék magánkézbe adni ezeket a kastélyokat, hogy jó gazdái legyenek majd a magánalapítványok, a magáncégek meg a magántulajdonok? Ne vicceljünk már!

Még csak egy apró kitétel: azt külön nagyon szórakoztatónak találom, amikor a miniszter úr kommunistáz minket, amikor önök vezettek be kommunista módszerekkel árstopokat meg hatósági árakat, meg ezekben a padsorokban itt ülnek volt kommunisták, párttagok, volt kommunista párttagok meg KISZ-titkárok meg miegymások. Szóval, szerintem azért ezzel óvatosan, amikor minket kommunistáznak! Köszönöm szépen. (Kálmán Olga tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage