DR. KOVÁCS ÁRPÁD, a Költségvetési Tanács elnöke: Tisztelt Országgyűlés! (Zaj.  Az elnök csenget.) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter és Államtitkár Urak! Az Országgyűlés elnöke 2023. július 3-án megküldte a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló egységes törvényjavaslatot, kérve a Költségvetési Tanács véleményét az államadósság-szabálynak való megfelelésről, valamint az Alaptörvény szerinti előzetes hozzájárulásának megadását a törvényjavaslat zárószavazásához.

A tanács a vizsgálata alapján a 2023. július 6-án tartott ülésén az alábbi határozatot hozta. Megállapította, hogy az egységes költségvetésitörvény-javaslatban elfogadásra indítványozott módosítások a tervezett pénzforgalmi hiányt nem változtatják meg, mivel azonos összegben csökkentik a központi alrendszer 2024. évi költségvetésének bevételi és kiadási főösszegét. Ebből következően az államadósság tervezett összege és hasonlóan az úgynevezett eredményszemléletű hiány sem módosul.

A tanács nyugtázta, hogy a költségvetési bevételek teljesítéséhez szükséges adójogi és a bírságtételek növelésére vonatkozó törvényjavaslatokat az Országgyűlés megszavazta, és az elfogadott módosítások csak csekély mértékben növelik a kiadások túlteljesülésének kockázatát.

A tanács a 2024. év december 31-ére tervezett államadósság-mutatónak a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló egységes költségvetésitörvény-javaslatban tervezett 66,7 százalékos mértékét tudomásul vette; az a stabilitási törvény rendelkezései szerint lett megállapítva, összhangban a törvényjavaslat alapját képező gazdasági és államháztartási folyamatokkal. Miután a 2024. év végére számított államadósság-mutató értéke 3 százalékponttal kisebb a 2023. év végére várt értéknél, az Alaptörvény követelménye teljesül. A tanács így a stabilitási törvény vonatkozó előírásainak megfelelően hozzájárulását adta a 2024. évi központi költségvetés elfogadásához.

Tisztelt Országgyűlés! Kérem, engedjék meg, hogy a tanács megbízását teljesítve, röviden indokoljam annak határozatát. (Zaj.  Az elnök csenget.) Az államadósság-szabály keretét az Alaptörvény a következők szerint fogalmazza meg: „Mindaddig, amíg az államadósság a teljes hazai össztermék felét meghaladja, az Országgyűlés csak olyan központi költségvetésről szóló törvényt fogadhat el, amely az államadósság teljes hazai össztermékhez viszonyított arányának csökkentését tartalmazza.” E szabálynak a törvényjavaslat a fennálló kockázatok ismeretében is megfelel.

A stabilitási törvény is rendel előírást az adósságra vonatkozóan, amely szerint az államadósság GDP-arányos mértékét legalább 0,1 százalékponttal kell csökkenteni. Az egységes törvényjavaslat szerint  amennyiben a körülmények végül is nem a jelzett kockázatok bekövetkezéséhez vezetnek  e mutató jövőre ennél jóval nagyobb mértékben mérséklődhet.

A tanács mérlegelése alapján úgy vélte: az államadósság-mutató jelentős mértékű tervezett csökkenése számottevő tartalékot biztosít ahhoz, hogy a jelzett kockázatok alapvetően ne veszélyeztessék az államadósság-mutató mérséklődését. A tanács mindebből következően adhatta meg az előzetes hozzájárulását az egységes költségvetésitörvény-javaslat zárószavazásához.

Tisztelt Képviselő Hölgyek és Urak! A tanács folyamatában követte a költségvetésitörvény-javaslat országgyűlési tárgyalását. Érzékelte, hogy azonos összegben, 20,5 milliárd forinttal csökkentik a központi alrendszer 2024. évi költségvetésének bevételi és kiadási főösszegét. A törvényjavaslat bevételi előirányzatainak teljesülése több adózási és más törvény módosítását tette szükségessé. A tanács nyugtázza, hogy ezeket a módosításokat az Országgyűlés elfogadta.

A tanács, figyelembe véve a kormánynak a költségvetés tervezetéhez tett észrevételére adott válaszát is, úgy ítéli meg, hogy a költségvetési törvény tervezetében megfogalmazott figyelemfelhívásai közül többre ez alkalommal is végül emlékeztetnie kell. Ezek közül hangsúlyos a 2023-as vártnál alacsonyabb lakossági fogyasztás, az előre jelzettnél magasabb infláció és az ezek 2024. évi költségvetési kiadása és kihatása miatti kockázat.

(10.40)

A tanács úgy látta, hogy az infláció csökkenése 2023 februárjában megkezdődött, és a januári csúcshoz képest egyre markánsabb dezinfláció bontakozik ki. A költségvetés által az idei évre előre jelzett 15 százalékos átlagos éves infláció azonban várhatóan így is magasabb lesz, ez növeli annak a valószínűségét, hogy 2023 novemberében pótlólagos nyugdíjemelésre kerüljön sor, megemelve egyúttal a 2024. évi nyugdíjkiadások bázisát is. A belföldi fogyasztás vártnál nagyobb visszaesése pedig együtt járhat a 2023. évi áfabevételeknek a tervezettnél kisebb mértékű növekedésével, ami rontja a 2024. évi előirányzat bázisát.

A tanács fenntartotta azt az észrevételét is, hogy célzott takarékossági és feladatracionalizáló intézkedések nélkül fennáll annak a veszélye, hogy a költségvetési szervek működőképességének megőrzése a 2024. év folyamán nagymértékű, nem tervezett kiadásokat tehet szükségessé. Mivel a költségvetés számol a 2021-2027-es európai uniós költségvetési ciklus kohéziós és helyreállítási forrásaival, így a tanács a költségvetés végrehajtásához változatlanul szükségesnek ítélte azt is, hogy azok a tervezett időben és összegben érkezzenek meg.

Tisztelt Országgyűlés! A Költségvetési Tanács a Magyar Nemzeti Bank veszteségtérítésének költségvetésből történő mellőzését végül azért vehette tudomásul, mert a pénzügyminiszter úr 2023. július 3-án kelt levele szerint a kormány a Magyar Nemzeti Bankkal egyeztetve úgy döntött, hogy kezdeményezni fogja a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítását. Az Európai Központi Bankkal még egyeztetést kívánó módosítási szándék szerint a jegybanki negatív saját tőkét elsősorban a későbbi években várható pozitív eredménnyel szükséges ellentételezni. Ennek eredményeképpen tényleges veszteségtérítésre a következő években nem kerülne sor, így az 2024-ben nem veszélyeztetné a GDP 2,9 százalékában előirányzott hiánycél teljesítését.

Tisztelt Országgyűlés! Amikor megköszönöm szíves figyelmüket, engedjék meg, hogy ezúttal is kívánjak önöknek feltöltődést, pihenést hozó kellemes nyarat. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage