GYURCSÁNY FERENC (DK): A kormányfő a háborúról beszélt. Akkor nézzük ezt a háború dolgát! Mivel igazolható a háború? Nyilván elsősorban azzal, ha igazságos a célja, ha igazságosak az eszközei, na meg persze, ha a végén a háború eléri a kitűzött célt, a győzelmet. Ha ezek alapján igazolható egy háború, akkor, azt gondolom, hogy a magyar kormány háborúja, amelyet egyrészről a magyarok vele egyet nem értő része ellen, másrészről Európa ellen folytat, nem igazolható.

Hogy miért nem? Részint, mert ahogy én látom, ennek a háborúnak a célja nem a nemzet fölemelése, gazdagabbá, erősebbé tétele, hanem a kormányhű hatalmi rendszer kiépítése és megerősítése. Ebben kétségtelen, ért el sikereket.

Másodsorban nem igazolható ez a háború, mert az eszközei is tisztességtelenek, hiszen ehhez a háborúhoz alapvetően az emberek költségvetésen keresztüli közös pénzét használja  ellopta , másrészről pedig hazugságból és erőszakból ötvözött fegyvereket használ. Persze, van akkor még egy kérdés, hogy na jó, de mire jutott ez a háború, győzelemre vagy vereségre állunk. Vajon megbecsülést hozotte ez a háború Magyarországnak, új barátokat? Ellenkezőleg! Olyanoktól távolított el bennünket, akikkel közös a történelmi sorsunk, és olyanokhoz vitt közelebb, akikhez a magyar emberek túlnyomó többsége  hogy mondjam?  legfeljebb ha fenntartásokkal szeretne közeledni.

Vajon a holnap, a jövő országa lettünke e háború által? A tudásé, az iskoláé, a fejlett technológiáé? Ellenkezőleg: diákjaink teljesítménye romlik  mérjük , a tanárok a megbecsülés hiányától szenvednek, kutatóközpontok helyett pedig akkumulátor-összeszerelő üzemeket telepít a kormány ide. Közelebb értünke a közös célhoz, hogy sikeres, erős nemzetet építsünk és hagyjunk utódainknak? Ellenkezőleg: ma azon országok is előttünk járnak, akik pár évtizede a hátunkat nézték és irigykedtek.

Jó, akkor hagyjuk az emelkedett szöveget, akkor az utolsó kérdés nyilván az, hogy de legalább jobban élünk-e. Ellenkezőleg! Pénzünk, a magyar forint értéke rohamosan zuhan. A két évvel ezelőtti 100 forint alig ér ma 70-et. Idén, függetlenül attól, hogy decemberben  mondom, decemberben  mennyi lesz az infláció  egy számjegyű, magunk is azt gondoljuk , az éves átlag több lesz mint tavaly, mintegy 18 százalék. A keresetek meg nem követték ezt az inflációt; igen, szerintünk is az orbáni inflációt. Szóval, rosszabbul élünk, mint egy éve.

Nem kétséges, szerintünk más politika kell, és más kormány kell. Haza kell hozni az európai pénzeket. Erre önök nem voltak képesek. Ehhez új kormány kell, szociáldemokrata kormány kell, Dobrev Klára kormánya. (Derültség a kormánypártok soraiban.  Gulyás Gergely és Kocsis Máté tapsol.)

Ezzel szemben haza kell küldeni az akkumulátorgyárakat; ezzel szemben önök telepítik az akkumulátorgyárakat. (Közbeszólás a kormánypártok soraiból.) Ezért aztán nyilvánvalóan új kormány kell, szociáldemokrata kormány kell, Dobrev Klára kormánya kell. (Moraj a kormánypártok soraiban.  Kocsis Máté tapsol.)

Aztán persze akkumulátorgyárak helyett (Balla György: Mi az hogy! Nagyon is!) az oktatásba, az iskolába, az egészségügybe kell többet fektetni. Önök nem ezt teszik, az ellenkezőjét teszik. Éppen ezért ehhez új kormány kell, egy szociáldemokrata kormány, Dobrev Klára kormánya kell. (Hangok a kormánypártok soraiból: Ó!)

Hogy az embereknek meg az országnak több jusson, ahhoz meg nagyon világosan azt kell mondani és azt kell tenni, hogy végre fizessenek a milliárdosok. (Szászfalvi László: Akkor fizessél te is!) Önök nem ezt teszik, éppen ellenkezőleg: önök az ő zsebüket tömik meg. (Közbeszólás a Fidesz soraiból.) Éppen ezért ehhez új kormány kell (Folyamatos zaj.  Az elnök csenget.), szociáldemokrata kormány kell, Dobrev Klára kormánya. (Derültség a kormánypártok soraiban.)

És igen, olyan hazát kívánunk, amely vigyáz ránk, vagy mondhatom úgy is, amely tehát ránk vigyáz, nem pedig a bűnöző kormányra és annak köreire. Ezért kívánjuk az emberek államát a hatalmasok, a befolyásosok állama helyett. Ehhez pedig új kormány kell, szociáldemokrata kormány kell, Dobrev Klára kormánya kell.

Mi az önök saját nemzete és Európa ellen folytatott háborújában nem tudunk önökkel menni. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Nem is hívtunk téged!) Mi az életet választjuk. De ehhez önöknek mennie kell, és új kormány kell, egy szociáldemokrata kormány, Dobrev Klára kormánya. Köszönöm szépen. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage