DR. FÓNAGY JÁNOS, gazdaságfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Nem először kerül ez a téma közöttünk szóba, ezért ismételten azzal kell kezdenem, hogy külföldi munkaerő alkalmazására csak akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel nem tölthetők be azok a munkahelyek.

Ami az ön által többször szorgalmazott képzést illeti, az elmúlt években, mi több, másfél évtizedben számtalan tanfolyam, tréning igyekezett a munkanélküliekből, illetve a pályakezdő fiatalokból képzéssel, kedvezményes vagy ingyenes képzéssel szakmai pályára állítani munkavállalókat. A legutóbbi ilyen program ’22. december 15. napjától országos egységes szabályozást vezetett be, és tett elérhetővé vissza nem térítendő bértámogatásokat, amely 19 ezer fő elhelyezkedéséhez járult hozzá.

A munkaerő fejlesztését szolgálja a vállalkozásoknak nyújtott azon támogatás is, amely olyan munkahelyi képzéseket támogat, ami a termelékenységet növeli. 2023. augusztus végéig több mint 950 cég részesült támogatásban, a képzésbe vontak száma meghaladta a 46 ezer főt, bértámogatásban pedig 26 ezer fő részesült eddig, csak ’23 augusztusáig. Tehát az az álláspontja, hogy intenzívebben kellene a magyar munkaerőt, inaktív vagy jelenleg munkaviszonnyal nem rendelkező munkaerőt képzéssel bevonni a munka világába, meggyőződésem szerint az elmúlt években és jelenleg is teljesült.

Ami a lakást illeti, a kormány számos programmal segíti és segíti továbbra is a családok lakáshoz jutását: ilyen a babaváró támogatás, a kedvezményes hitelek, a támogatások mellett pedig adó-visszatérítési támogatások és az illetékmentesség is. Egyébként a kormány családpolitikai intézkedései  mint ma már erről többször szó volt  egyértelműek és világosak, kiszámíthatóak: biztosítják a gyermekvállalást. Az utóbbi években Európában egyedülálló módon a kormány a GDP 5-6 százalékát fordítja családtámogatási programra. A CSOK keretében több mint 182 ezer család jutott önálló otthonhoz, melynek keretében 649 milliárd forint támogatásban részesültek a családok.

Mint ön is pontosan tudja, segítséget nyújtottunk a devizahiteleseknek is, a kormány kilakoltatási moratóriumot hirdetett, leállította a tömeges devizahitelezést, bevezette az árfolyamgátat, lehetővé tette a végtörlesztést, és létrehozta a Nemzeti Eszközkezelőt, amely 36 ezer család, azaz mintegy 154 ezer személy számára biztosította a lehetőséget, hogy elkerüljék a kilakoltatást. A banki elszámoltatásnak köszönhetően a törlesztőrészletek átlag 25-30 százalékkal csökkentek. A kormánynak a magyar munkaerő prioritásának biztosításával kapcsolatos eredményes munkáját mutatja, hogy immár sorozatban hetedik éve többen költöznek haza a magyar állampolgárok, mint ahányan kivándoroltak. 2022-ben 24 ezer állampolgár tért vissza Magyarországra.

A kormány foglalkoztatáspolitikájának eredménye, hogy 2010 óta egymillióval növekedett a hazai foglalkoztatás. Az ön által több ízben kritikával illetett vendégmunkások foglalkoztatására kizárólag hiányszakmába, kizárólag meghatározott időre és kizárólag a jogszabályban meghatározott szigorú feltételek és azok keretei között kerülhet sor. Köszönöm a figyelmet, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage