KOMJÁTHI IMRE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársaim! Ma ismét a dolgozó magyar emberek érdekében szólalok fel a tisztelt Házban. (Rétvári Bence: Na, végre valaki!)

Ezekben a hetekben ismét a fizetésekről szólnak a nyilvános politikai viták. Navracsics Tibor azzal kecsegtet, hogy a fővárostól keletre is emelkednek a fizetések, csak azt nem mondja, hogy Nyugatról mikor jönnek az uniós pénzek. Nagy Márton szerint az év egészében dinamikus maradt a fizetések növekedése. Hát, ez meg körülbelül annyira jó hír, mint a zebrán elgázolt embernek gratulálni, hogy milyen gyorsan átrepült az úton.

A tanárfizetésekkel kapcsolatban elhangzott ígéretekből sem sok minden látszik. Olyan pedagógust már ismerünk, akinek a fizetésén 21 forintot emelt, a beígért milliós béreknek viszont még nyoma sincs.

Rengeteg a kurdarc és átverés a bérek kapcsán. Engedjék meg, hogy ma csak egy, de a Magyar Szocialista Párt szerint alapvetően fontos kérdésről beszéljek, ez pedig a minimálbér ügye. Kezdve azzal, hogy mélyen igazságtalan, hogy önök, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, csapágyasra adóztatják az egyszerű dolgozó magyar embereket, olyan adórendszert vezettek be, melyben a minimálbér is adózik, méghozzá ugyanolyan kulccsal, mint Mészáros Lőrinc fizetése. Igazságos ez önök szerint? Biztosak vagyunk abban, hogy a legalacsonyabb keresetből nem kell szja-t szedni, a legkevesebbet keresők kenyeréből nem kell letörni. A szocialista adórendszerben a minimálbéres dolgozó a keresetének ezt a részét is maradéktalanul hazavinné, jelenleg 34 800 forinttal többet. Ez a pénz végre látszana, megjelenne a fogyasztásban és így a magyar gazdaságban, sokkal inkább, mint az olasz partok mellett ringatózó luxusjacht. Oké, a jegeskávét ők is itthon vették. Megjelenne az életesélyek javításában: jobb minőségű étel kerülne a szegény családok asztalára, különóra és szakkör a gyerekeknek, családi nyaralás. Lent kell több pénzt hagyni, az alapokat kell megerősíteni, ha az egész társadalmat akarjuk megemelni.

Ha adómentes a minimálbér, csökken az ezt meghaladó bérek adóterhelése is, továbbra is megmaradna az ösztönzés, hogy aki többet tud és akar dolgozni, az többet is keressen. Eközben egy egyszerű és igazságosabb rendszert teremtve a mediánbér összegéig, tehát körülbelül 450 ezer forintig megtartanánk az adójóváírást is, e fölött fokozatosan, egyre csökkenő módon futna ki. Összességében csak ezzel több mint 2 millió 300 ezer ember jobban járna, mint a Fidesz mai rendszerében.

(16.20)

Ha pedig képesek lennénk érdemben emelni is a minimálbért, például a garantált bérminimummal súlyozott átlag szintjére, akkor emelkednek az ehhez kötött szociális és gyermekvállaláshoz kapcsolódó juttatások, a fogyatékkal élők támogatása és az álláskeresők ellátásának összege. Ezért az MSZP azt kezdeményezi, hogy még az idén 8 százalékkal emelkedjenek a fizetések, beleértve a minimálbért és a garantált bérminimumot is. Ez a 8 százalékos fizetésemelés ellensúlyozná a reálkereset romlását, vagyis a fizetések nem érnének kevesebbet a boltokban.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt 13 év kormányzása egy részvétlen világot teremtett. Nem igazságos súlycsoportok nélkül birkózni. Nem fair a maratonon egyeseknek autóval végigrepeszteni, hiába mondják az úrvezetők, hogy de hiszen nekünk is 42 kilométer volt a táv és ez így egyenlő. Ugyanilyen tisztességtelen a minimálbért megadóztatni, pláne ugyanakkora kulccsal, mint a sztárgázsikat. Az elmúlt 13 év jelentős része konjunktúrával telt, lett volna pénz a különbségeket csökkenteni, az állami közfunkciókat erősíteni, progresszív adótáblát alkotni. Ehhez képest gazdag polgártársaink a pénzt köszönettel hazavitték, közben megrogyott a vasút, a közoktatás, az egészségügy. De amit nem tettek meg napsütés idején, arra most rákényszerülhetnek a viharban. A magyar jövő elképzelhetetlen anélkül, hogy a minimálbéresek terheit csökkentsük, a tehetősektől pedig több felelősségvállalást kérjünk közel másfél évtized előnyei után.

Mi, patrióta szociáldemokraták nem a legszegényebb dolgozókkal akarjuk kifizettetni a kevesek jólétét. Talán egy nem milliárdos egykori gyári munkás szájából is jól hangzik: fizessenek a gazdagok! Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage