HEGEDÜS ANDREA (DK): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Alsózsolcára, erre a Miskolc melletti, békés kisvárosra is lesújtott az Orbán-kormány kíméletlen akkumulátorgyár-inváziója. Tucatnyi magyar város és község szenvedte el már ugyanezt, és többek között megtapasztalta már ezt Göd, Debrecen és Iváncsa is.

Egyik napról a másikra, helyi emberek értesítése, megkérdezése nélkül jön valaki Budapestről, most éppen Szijjártó Péter külügyminiszter, és bejelenti, akkumulátorüzem épül a kertjük végében, az ablakuk alatt. Ráadásul Alsózsolcára egy olyan bizonytalan tulajdonosi hátterű, szlovén cég érkezik, amelyik az egyik legveszélyesebb, leginkább környezetszennyező tevékenységet végzi: használt akkumulátorokat fognak feldolgozni, raktározni.

Az így keletkezett, az egészségre és a természetre ártalmas, több ezer tonnányi vegyi anyagot ott fogják felhalmozni Alsózsolca mellett. A város határában naponta 31,25 tonna anyag feldolgozását, 40 tonna veszélyes hulladék tárolását tervezik. Itt történik majd az akkumulátorok szétszerelése, amelynek másik végében a Magyar Posta küldeményelosztó csarnoka működik, vagyis ahol a postai dolgozók közvetlen közelében savakat és nehézfémeket fognak tárolni, mozgatni és feldolgozni.

Ez a beruházás nincs átgondolva, egyenesen vérlázító, felelőtlen döntés. Hogyan engedélyezhette az Orbán-kormány, hogy a város vízbázisának tetejére egy ilyen környezetszennyező üzemet építsenek?! Ki fog felelősséget vállalni azért, ha az üzemben például tűz keletkezik, és a lángoló vegyi anyagok füstje eléri Alsózsolcát, és nem utolsósorban említve Miskolcot? Ön fog a helyszínre sietne netalán a miniszter úrral együtt?

Az ön minisztere az üzemépítés diadalmas bejelentése előtt egyetlen szóra sem méltatta az Alsózsolcán élőket, pedig most mondani kell valamit azoknak a családoknak, akik milliós hitelből építkeztek vagy vásároltak házat a településen, most pedig ingatlanjaik értékének rohamos zuhanásával néznek szembe. Mondani kell valamit azoknak, akik nyugalmas kisvárosi élet helyett állandó veszélyérzetet, savakat és nehézfémeket, valamint az akkumulátorüzem brutális teherforgalmát kapták a nyakukba.

Kérdezem tehát az államtitkár urat, miért nem méltatta az Alsózsolcán élőket arra, hogy az akkumulátorüzem bejelentése előtt tájékoztassa és megkérdezze őket. Miért szolgálják a külföldi akkumulátoripari nagyvállalatok érdekeit a magyar emberek érdekei helyett? Hány magyar települést akarnak még tönkretenni az akkumulátorgyárakkal? Köszönöm szépen. (Taps a DK soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage