MENCZER TAMÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Mindenekelőtt azt szeretném leszögezni, hogy Magyarországon minden beruházás, érintsen ez bármilyen területet, csak akkor valósulhat meg, a beruházó csak akkor hajthatja végre a beruházást, hogyha betartja a legszigorúbb környezetvédelmi és biztonsági előírásokat. (Arató Gergely: Hát hogyne! Persze!  Az elnök megkocogtatja a csengőt.)

Minekutána feltételezem, hogy a képviselő asszony is itt volt a mai vita korábbi szakaszában, azt is mondhatnám, hogy  mivel a téma már az asztalon volt  érdemes megnézni a miniszterelnök úr kimerítő válaszát. De mivel volt kedves megtisztelni engem ezzel a kérdésfelvetéssel, természetesen állok rendelkezésére, és szeretnék én is válaszolni.

Mielőtt azonban rátérnénk az akkumulátorkérdésre, a képviselő asszony felszólalása kapcsán az jutott eszembe, hogy mintha önök azt feltételeznék, hogy a magyar emberek nagyon gyorsan felejtenek, és minthogyha önök olyan politikai szerepben tetszelegnének, hogy önök ma születtek, maximum tegnap. De ez valójában nincs így. Önök már vezették ezt az országot 2010-et megelőzően, és ön most azzal vádolja a kormányt és a kormányoldalt, hogy mi nem tudom, milyen sok rosszat akarunk megvalósítani. De mi azt tudjuk, hogy amikor önök voltak kormányon (Arató Gergely: A kérdésre válaszolj, ne mellébeszélj!  Az elnök csenget.), önök az országot tönkretették.

A kérdéshez kapcsolódik, tisztelt bekiabáló Arató képviselő úr, hogy az önök áldásos tevékenységének köszönhetően rengeteg munkahely szűnt meg, Magyarországon egymillióval kevesebben dolgoztak, és a sok egyéb katasztrofális eredmény mellett családok tömegei voltak bevétel és jövedelem nélkül.

(17.20)

Tehát önök ezt az országot tönkretették. Úgy egyébként, hogy nem volt ennyi válság, mint manapság; idézőjelben „csak” egy válság volt: a gazdasági. Nem volt Covid, a Coviddal járó gazdasági válság; nem volt háború, a háborúval járó gazdasági válság, energiaválság, és lehetne sorolni. Egy gazdasági válság volt, és önök derék, következetes és lelkiismeretes módon belevezették az országot a szakadékba. (Zaj, közbeszólások az ellenzéki oldalról.  Kálmán Olga: Az akkumulátorgyárral mi van?) És az emberek erre emlékeznek, és most önök úgy csinálnak, mintha ma születtek volna. Azt azért rögzítsük, kellő tisztelettel, hogy önök nem ma születtek, még csak nem is tegnap, hanem önök ezt az országot már Gyurcsány miniszterelnök úr vezetésével (Kálmán Olga: Akkumulátorgyár!)  akinek kiváló társaságát ma volt lehetőségünk személyesen is élvezni, ami mindig nagy dolog  önök már ezt az országot egyszer tönkretették. Jó? Ezt azért tisztázzuk!

És tönkretennék még egyszer, ugyanis, mint azt miniszterelnök úr is elmondta, az autóipar átalakul. Erről nem mi döntöttünk, erről Brüsszelben döntöttek, az elektromos autóra fog átállni a teljes autóipar. Magyarországon magyar emberek százezreinek, 400-500 ezer magyar embernek közvetlen és közvetett módon ad megélhetést az autóipar. Ha mi a technológiai átállást nem követjük, ezek az emberek elvesztik a megélhetésüket. Önök újra tönkretennék az országot, önök újra munkahelyeket zárnának be; ha önök dönthetnének, újra munkahelyek szűnnének meg, a munkanélküliség újra felmenne az egekbe, az emberek meg ott lennének a bizonytalanságban, és ott maradnának jövedelem és bevétel nélkül.

Tisztelt Képviselő Asszony! Ezt nem fogjuk hagyni! Nem az a kérdés, hogy ezek a beruházások hol valósulnak meg, mert a világon mindenhol akarják ezeket a beruházásokat, éppen ezért ezek meg fognak valósulni. Nekünk az az érdekünk, hogy a munkahelyeket megtartsuk, és egyébként, minekutána a beruházások és az export fontos részét képezik a magyar gazdaságnak, rendkívül fontos részét, ezért a munkahelyek mellett ezek a beruházások jelentik a 13. havi nyugdíj megvédését, a fiatalok adómentességének megvédését, a családtámogatások megvédését, a rezsicsökkentés megvédését (Kálmán Olga: És a vendégmunkások megvédését.), és tudnám sorolni.

Az országot meg fogjuk önökkel szemben újra védeni. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage