DR. GURMAI ZITA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A Fidesz-kormány brutális rezsiemelésének hatásait már több mint egy éve nyögi az ország. Tudom, hogy önök ezt nem hajlandók elismerni, de rengeteg ember rezsiszámlája azt mutatja, hogy a Fidesz hazudik. Nincs rezsicsökkentés a vállalkozásoknak, a brutális mértékű változástól sokan csődbe is mentek. Szóval, kérem, hagyják abba a hazudozást, és nézzenek szembe végre a valósággal!

A valóság pedig az, hogy négyszeresére emelkedett azoknak az időseknek az aránya, akiknek túlságosan nagy terhet jelent a lakhatási költségek megfizetése. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasok jövedelmének több mint 40 százalékát elviszik a lakhatási kiadások. 170 ezer olyan idős ember él ma Magyarországon, akinek a rezsi kifizetése után alig marad valami pénze. De még ennél is drámaibb, hogy csaknem minden tizedik magányos idős ember nem tudja rendesen befűteni az otthonát. Ez szégyen és gyalázat! A Fidesz-kormány szégyene és gyalázata!

És hogy miként jutottunk ide? Egyszerű: a Fidesz alatt mostanra elértéktelenedtek a nyugdíjak. Tudom, hogy a kormány ezt is tagadja, de a tények makacs dolgok. Tavaly a nyugdíjak 15,2 százalékot romlottak, miközben önök csak 14 százalékos nyugdíjemelést adtak. (Tállai András: Csak?) A nyugdíjasok buktak. Az idei helyzet pedig még rosszabb. Fél éven keresztül 20 százalék felett volt a nyugdíjas-infláció, de a kormány januárban csak 15 százalékkal emelte a nyugdíjakat.

Tudom, önök most azt mondják, hogy majd év végén kiegészítő emelést adnak. Hogy ez mire elég, arról majd beszéljünk később! Mert a lényeg mégiscsak az, hogy januártól novemberig önök visszatartják a nyugdíjasoknak járó nyugdíjemelést. Magyarul: a Fidesz tíz hónapig használja a nyugdíjasok pénzét. Önök azt mondják, hogy ezt a törvény betűje szerint megtehetik. Én meg azt mondom, hogy ez egy aljas és embertelen visszaélés, hogy szándékosan alultervezik az emelést. Önök azoknak a nyugdíjasoknak a pénzét is visszatartják, akik közül egymillióan 160 ezer forintnál is kevesebbet kapnak. Hát nem szégyellik magukat?!

A Fidesz 660 milliárd forintot költött a Vodafone megvásárlására, 1500 milliárdért vennének repteret, Orbán strómanja 27 milliárdos luxusjachttal járta a tengert. Eközben pedig Varga Mihály az egri közgazdász-vándorgyűlésen bejelentette, hogy újabb megszorítások lehetnek.

Mindezek miatt kérdezem államtitkár urat: mit mond a kormány arra, hogy a rezsiemelés miatt négyszeresére nőtt azok aránya, akiknek súlyos terhet jelent a lakhatási költségek megfizetése? Mi lesz a szegénységben élőkkel, főleg az idősekkel a téli hónapokban? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Mikor és mennyivel kompenzálják végre a nyugdíjasokat az elmaradt emelések miatt?

És mielőtt válaszol, felhívom a figyelmét, hogy 13 éve a Fidesz kormányoz, úgyhogy ha válaszol, akkor kérem, hogy a mostani helyzettel foglalkozzon, mert a hátrafelé mutogatástól egyetlen nyugdíjasnak sem lesz jobb az élete, legfeljebb miniszter úr vagy államtitkár úr csinál magából bohócot. Köszönöm szépen a türelmet.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage