SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány nyugdíjreformra készül. Nos, ezt nem önszántából teszi, hanem az uniós helyreállítási forrásokért vállalta Brüsszel felé, hogy 2025. márciusig egy új nyugdíjtörvényt léptet életbe.

A Mi Hazánk Mozgalom egyetért a nyugdíjreform szükségességével, de azzal már nem, hogy a nyugdíjrendszer felülvizsgálatával külföldi szakértőket bíztak meg.

A KSH adatai szerint az idén januárban nyugdíjban és egyéb járandóságban 2,4 millió honfitársunk részesült. Mivel a kormány a nyugdíjreformot külföldi szakértők véleményére alapozza, megkérdeztük mi a magyar embereket, milyen igazságtalanságokat tapasztalnak a jelenlegi nyugdíjrendszerrel kapcsolatban.

A Mi Hazánk Mozgalom anonim bejelentőfelületére a legtöbb észrevétel a kisnyugdíjak miatt érkezett: a nyugdíjasok 40 százaléka 160 ezer forintnál is kevesebb ellátást kap havonta, miközben 2008 óta változatlanul 28 500 forint nyugdíjminimumnál akár százszor nagyobb luxusnyugdíjak is léteznek. A százalékos nyugdíjemelés és a 13. havi nyugdíj is a meglévő nyugdíj összegétől függ, ami tovább mélyíti a nyugdíjak közti különbséget. A kisnyugdíjakhoz hozzájárult az is, hogy a szolgálati idő elektronikus lekérdezésére csak 2013-tól van lehetőség, azért sokan a nyugdíjba vonuláskor szembesültek azzal a ténnyel, hogy nem voltak bejelentve, illetve a munkáltató nem fizette be utánuk a járulékot, miközben a fizetésükből ezt levonták.

De az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók munkáját az állam feketefoglalkoztatás nélkül is alacsony nyugdíjjal köszönte meg, sajnos. A kisnyugdíjasok amíg bírnak, a nyugdíj mellett is dolgoznak, különben nem tudnak megélni.

A válaszolók kifogásolták továbbá azt is, hogy a kisajátított magánnyugdíjpénztári vagyonnal a kormány a mai napig nem számolt el, és az öregségi nyugdíjkorhatár 65 évre lett felemelve. A „Nők 40” kedvezményes nyugdíj kivételével megszüntette a korhatár alatti nyugdíjakat, ezzel elvette a legmegterhelőbb foglalkozást űző férfiaktól  például tűzoltók, rendőrök, katonák  a kedvezményes nyugdíjazás lehetőségét, holott a férfiak 38 százaléka, a fizikai munkát végző férfiak 50 százaléka nem éri meg a nyugdíjkorhatárt.

Kérem tisztelt államtitkár úr válaszát azzal kapcsolatban, hogy a nyugdíjreform során a külföldi szakértők mellett megkérdezike a magyar emberek véleményét is. Tervezike az öregségi nyugdíjkorhatár további emelését, növelike az öregségi nyugdíj legkisebb összegét, és hogyan tervezik kezelni a nyugdíjak közti egyenlőtlenséget, a munkavállalók kizsákmányolását? Érdemi válaszát előre is köszönöm. (Taps a Mi Hazánk padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage