DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Az interpelláció címében idézett állítás Lázár János minisztertől származik, ezt nemrég mondta el; és még olyat is mondott Lázár miniszter úr, hogy a helyi közösség ellenében semmiféle építkezés nem lehet sem itt, sem az ország 93 ezer négyzetkilométerén.

Tisztelt Államtitkár Úr! Két nagyon egyszerű kérdésre keresem önnél a választ. Alsózsolca polgármestere, a város teljes képviselő-testülete, a megrendezett fórumokon megjelenő lakosság világosan megüzente a kormánynak, hogy nem akarnak akkumulátorfeldolgozó, akkumulátor-újrahasznosító üzemet a város határában látni. Ők üzentek egyébként a külföldi üzletembereknek is, nekik azt üzenték: önök számára ez csak egy projekt, nekünk az életterünk. Egy világos választ kérek, tisztelt államtitkár úr: elfogadjáke a város polgármesterének, a képviselő-testületének és a város lakóinak az akaratát, és visszavonjáke azt a szándékot, hogy ilyen akkumulátor-újrahasznosítót létesítsenek?

A másik, szintén végtelenül egyszerű kérdés: július 11-én a kormány hozott egy olyan intézkedést, hogy Pécs közvetlen közelében egy több száz hektáros ipari területet jelöltek ki, egyébként nagyon értékes termőföldeket érintően. Azóta nem tudtak világos választ adni a pécsieknek és a térségben élőknek, hogy önök milyen konkrét beruházási szándékkal létesítették ezt a hatalmas ipari területet. Pécsnek és Baranyának szüksége van beruházásokra, de a helyben élők és a környék önkormányzatai, Pécs önkormányzata is világossá tette, hogy nemet mondunk a vízkincsünk feláldozására, és nemet mondunk a térség termőföldjeinek feláldozására. Pécs város világosan megüzente, hogy nem akar akkumulátoriparral kapcsolatos üzemet látni a város közelében, a város határában. Hasonlóképpen nyilatkoztak  én minden önkormányzatot megkerestem  az érintett önkormányzatok vezetői és sok-sok fórumon a helyben élő polgárok.

Szintén egy nagyon világos és egyértelmű választ szeretnék államtitkár úrtól, hogy erre a hatalmas ipari területre olyan beruházási szándékuk vane, hogy akkumulátorgyárat vagy bármilyen, az akkumulátoriparhoz köthető üzemet hoznának létre, illetve elfogadjáke a Dunántúl legnagyobb városában élő polgárok szándékát és egyébként az önkormányzat közgyűlésének a szándékát, hogy Pécsett és térségében nem lesz akkumulátoripari beruházás.

Engedje meg, hogy egy néhány perccel ezelőtt kétszer is megismételt állítására adjak egy cáfolatot. Ön azt állította, mint sok más kormánytag, hogy Magyarországon az akkumulátoripari üzemek szigorú szabályok betartásával működnek. Nos, robbanások, jogsértések, tűzesetek, balesetek, mérgezések jellemzik ezeket a gyárakat, és önök ahelyett, hogy szigorítanák a szabályokat, szigorítanák az akkumulátorgyárakra vonatkozó törvényeket, pénteken hatályba léptettek rendeleti úton egy olyan jogszabályt, amely gyakorlatilag a hatóságok kezéből még azt az eszközt is kiveszi, hogy megbírságolják ezeket az üzemeket, a szennyező üzemeket, és azt a lehetőséget is elveszi a hatóságoktól, hogy ezeket a szennyező, jogsértő üzemeket bezárják. Tehát önök a valósággal mennek szembe, amikor azt állítják, hogy ezek a gyárak szigorú szabályok betartásával működnek. A valóság nem ez, és önök pontosan megsemmisítették azokat a szabályokat, amelyek által a hatóságok (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) megkövetelhetnék ezektől a veszélyes üzemektől, hogy betartsák a magyar szabályokat.

Remélem, tisztelt államtitkár úr, hogy érdemi választ kapnak a pécsiek és egyébként az Alsózsolcán élők is. Köszönöm, elnök úr.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage