MENCZER TAMÁS külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Minekutána ez a téma már napirend előtt is hosszasan az asztalon volt és most az interpellációk során is, csak nekem most már harmadszor van lehetőségem, hogy ilyen témában válaszolhassak, azt gondolom, hogy így a mai nap vége felé sok újat nem fogunk egymásnak mondani. Az világos, hogy egyetérthetünk abban, hogy nem értünk egyet az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban.

Amit ön említ, azzal kapcsolatban fontosnak gondolom azt, hogy abban egyetérthetünk, hogy a lakók pontos és hiteles tájékoztatása egy üggyel kapcsolatban rendkívül fontos. Ezért károsnak gondolom azt a folyamatot, tisztelt képviselő úr  lehet, hogy nem személy szerint ön jár ebben élen, én ezt megengedem, de sokan az ön baloldali kollégái közül viszont igen, a dollármédiáról nem is beszélve , amikor a magyar embereket és a lakosokat félretájékoztatják, álhíreket terjesztenek közöttük, és egy olyan iparággal kapcsolatban, ami valóban relatíve új, hiszen az autóipar most áll át erre az elektromobilitásos irányra, félelmeket gerjesztenek a lakosokban. Itt most sem az idő, sem a hely nem alkalmas arra, hogy ebben most mély szakmai vitát nyissunk, de ezek zárt rendszerek, az akkumulátorgyártás egy zárt rendszer, amely nem jelent szennyezést. És az ivóvízhasználattal kapcsolatos pánikkeltés is teljesen alaptalan, jellemzően azért, mert nagy százalékban ezek úgynevezett szürke vízzel, tehát tisztított szennyvízzel működnek.

Tehát pánikkeltés zajlik, álhírek terjesztése zajlik, a lakosok megijesztése zajlik, azért, hogy önök, a baloldal politikai hasznot húzzon ebből. Ezt károsnak gondolom, elfogadhatatlannak is gondolom, és tisztelettel kérném önt, önöket, hogy ezt fejezzék be az akkumulátorgyártással, egyébként bármi mással kapcsolatban is.

Magyar érdek az, hogy a beruházások Magyarországra jöjjenek, mint ahogyan eddig is jöttek, és eddig sem volt semmi probléma, vagy ha volt, akkor a hatóságok eljártak, a szükséges változtatásokat a cég eszközölte. Ugyanúgy ebben az iparágban is ez fog történni.

Másrészt pedig: van, amikor önök arról panaszkodnak, hogy nincs ellenőrzés, aztán meg arról panaszkodnak, hogy a hatóságok ellenőriznek és büntetést szabnak ki, és feltárják a szabálysértést, ezért változtatnia kell a cégnek. Tehát döntsék el, hogy melyik a probléma.

Magyar érdek a munkahelyek megőrzése, magyar érdek a beruházások idehozása. Ez erre az iparágra is igaz, mint ahogyan az egész világ ezt mutatja, a cseh miniszterelnöktől a francia gazdasági miniszterrel bezárólag az összes mérvadó európai politikus vagy legalábbis akinek ilyen értelemben oda lehet figyelni a véleményére.

Ami pedig az ipari parkot illeti: ott arról tudom a tisztelt képviselő urat tájékoztatni  ezt is elmondtuk már, bizonyára ön előtt is ismert , minden esetben a beruházási tárgyalások lezárulta után van lehetőségünk tájékoztatást adni egy beruházásról. Ez nem jókedvünkből van így, nem a mi döntésünk, hanem egész egyszerűen a nemzetközi gyakorlat és a józan ész szerint van így. Ugyanis ha előbb beszélnénk egy beruházásról, mint hogy a tárgyalások lezárulnak, és a döntés megszületik, azzal veszélyeztetnénk a beruházást. Ez több, mint veszélyeztetés, akkor a beruházások többsége nem jönne ide.

De mondom még egyszer, álhírek alapján ijesztgetik a lakosokat ezekkel a beruházásokkal kapcsolatban, az álhírek megalapozatlanok, és a beruházásoktól pedig a lakosoknak, Magyarországnak nem tartania kell, hanem azt láthatja benne, amiért idejönnek, hogy a stratégiai eredményeinket megvédjük, az ország gazdaságát pedig továbbra is erősítjük. Ezek a beruházások megvalósulnak, aki a versenyben a beruházások győztese, az a győztes oldalra kerül a későbbiekben, aki meg vesztes a beruházásokért folytatott versenyben, az vesztes lesz a jövőben is. Mi a győztes oldalra kívánunk kerülni. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiból.)

(18.20)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage