DR. FÓNAGY JÁNOS gazdaságfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány a háború és az elhibázott szankciók okozta infláció letörése mellett is elkötelezett a családok védelme érdekében. Ennek érdekében már számos intézkedésről döntöttünk, ezek között van az ön által említett árfigyelő rendszer is, melyet a Gazdasági Versenyhivatal és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szoros együttműködésben hozott létre.

A ’23. július 1-jével indult árfigyelő rendszer hatékony eszköznek bizonyul az áremelkedés elleni küzdelemben. A fogyasztói árak összehasonlításával segíti a vásárlói döntéseket, s egyben ösztönzi a piaci versenyt a hazai kiskereskedelmi szektorban. Az árfigyelő rendszer a két és fél hónapos működése mellett  ahogy ön már említette is  a rendszerben szereplő 62 termékkategóriából 55 kategóriában átlagosan 7 százalékkal csökkentette az átlagárakat. Az árfigyelő s a többi hatékony intézkedés segítségével a kormány az év végére egy számjegyűre csökkenti az inflációt.

A Gazdasági Versenyhivatal, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az árfigyelőt létrehozó munkacsoport folyamatosan dolgozik az árfigyelő rendszer funkcionális fejlesztésén. A legújabb frissítés alapján a rendszer a termékkártyákon a legalacsonyabb ár megjelenítésénél az adott üzletlánc boltjainak 80 százalékában alkalmazott árakat veszi figyelembe a legalacsonyabb ár meghatározásához, mellyel kizárható, hogy egyes ügyeskedő kiskereskedők csak egy-két boltjukban csökkentve egy termék árát megtévesztő módon a legalacsonyabb árat kínáló boltláncként jelenjenek meg az adott termékkategóriában. Hamarosan élesedik a térképes boltszűrő, amellyel lehetőség lesz csak a környékbeli boltok termékeire szűrni, illetve a tervek között szerepel az árfigyelő hivatalos mobilapplikációjának kifejlesztése is. Az ősz folyamán egyébként várható a termékkategóriák bővítése is.

Az infláció határozottan csökken, de a multik profitéhsége és az árspekuláció nem múlt el. A multik amellett, hogy nagyobb mértékben emelik az áraikat, mint azt a gazdaság indokolná, a magas árak miatt kieső fogyasztóikereslet-csökkenést látva rejtett áremelésekkel vagy a minőség rejtett csökkentésével trükköznek annak érdekében, hogy növeljék profitjukat. A látogatottsága alapján az online platform népszerű a lakosság körében, mint ön is említette, már több mint 1,2 millió vevő kereste fel, illetve az új felhasználóbarát funkciónak köszönhetően a látogatók egyre több időt töltenek el ezeken az oldalakon.

Az árfigyelő működését a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri, és az infláció, valamint a multik profitéhségének alakulása függvényében dönt arról, hogy december 31e után is szükséges lesze a rendszer működése. Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage