DUDÁS RÓBERT (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ami a szállítmányozást illeti, nem új keletű problémáról beszélünk, viszont nyugodtan kijelenthetjük, hogy egyre égetőbb és egyre súlyosabb a probléma, egyre égetőbb a megoldás. Nagyon sok összetevője van, ugyanakkor viszont kijelenthetjük, hogy önök az elmúlt 12-13 évben, annak érdekében, hogy megfelelő módon működjön a szállítmányozás, és ne omoljon össze az ellátórendszer, vajmi keveset tettek. Magas a korfa, a sofőrök 42 százaléka 50 év feletti, tehát közeledik a nyugdíjkorhatárhoz, úgy, hogy egyébként a szakmába belépő 20-30 éves korosztály száma nem éri el a 10 százalékot.

Nagyon sok területet lehetne érinteni a szállítmányozáson belül, amit rendbe kell rakni, én ebből hármat szeretnék, azt a hármat, ami alapjául szolgál az egésznek.

Az elmúlt tizenévben nem tettek semmit annak érdekében, hogy államilag támogatott képzés legyen a sofőrmunka tekintetében. 1,5-2 millióba, egyes szakértők szerint 2,5-3 millió forintba is kerülhet egy nemzetközi fuvarozási engedéllyel rendelkező személynek, hogy megszerezzen minden engedélyt. Erre nem minden fiatalnak, sőt nagyon kevés fiatalnak van lehetősége. De egyébként minek is fizetne ki ennyi pénzt, amikor egyébként nem ismerik el szakmaként az általuk végzett munkát, ez a második.

A harmadik pedig az, hogy a bérük úgy tevődik össze, hogy több más béren kívüli juttatásból jön össze egyébként egy megfelelő fizetés, viszont az adózott alapot, például a nyugdíjalapot a minimálbér adja. Abban az esetben, ha jön egy váratlan betegség, illetve a nyugdíjhoz közelednek, csak és kizárólag erre a minimálbér után befizetett összegre számíthatnak. Ez, azt gondolom, hogy ennek a szakmának a lenézése, és az nem megoldás, hogy harmadik országbeli munkavállalókat hoznak be, a magyar munkavállalókat kell itthon tartani. (Az elnök csenget.)

Kérdezem az államtitkár urat, mit kívánnak tenni a helyzet érdekében. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage