SZABÓ REBEKA (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Igazgató Úr! Én július 3-án kérdeztem itt a miniszterelnöktől, hogy igaze az a hír, hogy az európai akkumulátorgyártáshoz szükséges veszélyes vegyi anyagok vasúti átrakodótelepét Budapestre akarják hozni, vagyis egy kínai méreglerakatot akarnak létesíteni Soroksáron évi kétmillió egység konténernyi vegyszermennyiségben. Orbán Viktor miniszterelnök úr ekkor szó szerint azt válaszolta, hogy a felvetés komolytalan, ilyen vegyi elosztóüzem nem fog épülni.

Azonban tíz napja a Közlönyben megjelent a nemzetgazdaságilag kiemelt projektek listáját tartalmazó rendelet módosítása, amely hatalmasra növelte a „Logisztikai és általános gazdasági célú ingatlanfejlesztés Budapest XXIII. kerületében és Gyálon” elnevezésű projekt területét, pont azt a területet, ahová a nyár eleji hírek szerint önök a kínai méreglerakatot szánják, és ahol egyébként számos természeti érték is található, és nem mellesleg igen közel vannak a lakóházak.

A kérdésem az, hogy még mindig cáfoljáke azt az értesülést, hogy kormányzati támogatással hatalmas mennyiségben veszélyes vegyi anyagokat tárolnának és rakodnának át Soroksáron.

Emellett a miniszterelnök úr akkor azt is mondta a válaszában, amit a kérdésemre mondott, hogy egyébként Magyarországon minden ipartelepítés, legyen szó akár vegyiparról vagy akkumulátorgyárról, a legszigorúbb környezetvédelmi megítélés alá esik. Érdeklődöm, hogy akkor hogyan születhetett meg néhány napja az a kormányrendelet, amely porig rombolja a magyar környezetvédelmet, mivel biankó felhatalmazást ad a szennyező üzemeknek, akár akkugyáraknak. Hogyan képzelték azt, hogy ha egy hatósági szerződésben a szabályszegő megígéri, hogy jól fog viselkedni, akkor megússzon minden szankciót és következményt, miközben rosszullétek, halálos balesetek történnek az akkumulátorgyárakban, és a hatóságok már most is tehetetlenek? Tehát hogyan gondolják, hogy még tovább rongálják a magyar környezetvédelmi hatóságok fellépési lehetőségeit? Várom válaszát.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage