DR. ORBÁN BALÁZS, a miniszterelnök politikai igazgatója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Könnyű helyzetbe hozott, mert nagyon egyenesen tudok válaszolni: kétszeresen is nem. Kettő dolgot kérdezett, mind a kettő kérdésre nem a válasz.

Az egyik eset egy kacsa, egy hírlapi kacsa, fake newsnak mondjuk mostanában, erről a miniszterelnök úr is itt, az ország háza előtt tájékoztatta az országgyűlési képviselőket és az érdeklődő állampolgárokat, azóta semmilyen változásról nem tudok beszámolni. Egyébként abban, hogy az ország több területén különböző beruházások zajlanak, azt hiszem, egyik politikai erő sem ellenérdekelt.

A dolog másik oldala, az ön kérdésének a másik oldala a vonatkozó hatósági szerződésekkel kapcsolatos polémia. Ez ügyben az Energiaügyi Minisztérium már ki is adott egy közleményt, amelyben egyértelművé tette azt, hogy a vonatkozó kormányrendeleti szabályozás a már működő kohászati üzemekre vonatkozik, a jogalkotói szándék teljesen egyértelmű. Nem tudom, hogy az ön figyelmét már felkeltettee, de jelen pillanatban küzdünk a legnagyobb dunaújvárosi kohó, a Dunaferr megmentéséért. Ez egy óriási, nemzetstratégiai szempontból is kiemelt jelentőségű kormányzati projekt. Több ezer magyar ember munkahelyéről beszélünk, és az ön szívének és fülének oly kedves technológiai átállást és zöldítést is jelentene az, ha sikerülne ezt az átmeneti időszakot úgy menedzselni, hogy a munkahelyeket is meg tudjuk őrizni, illetőleg a beruházó is megtalálja a számításait. Ehhez kapcsolódik az a szabályozás, amely megszületett.

Tehát én azt remélem, hogy a Dunaferr megmentése egy olyan ügy, amiből nem csinálunk egyik oldalon sem politikai balhét, mert még egyszer mondom, itt nem absztrakt elvekről, nem zöldideológiáról van szó, hanem több ezer ember munkahelyének a megmentéséről. Azt hiszem, az a minimum, hogy arra kérjem önt (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), hogy ebben a Párbeszéd is támogassa a kormány célkitűzéseit. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage