NOVÁK ELŐD (Mi Hazánk): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Honvédelmi miniszterünk szerint a legnagyobb költőnk, a honvéd őrnagyként hősi halált halt Petőfi Sándor nem érdemli meg, hogy róla laktanya legyen elnevezve, ezért nem szégyellték épp most, a Petőfi-emlékévben átnevezni a Petőfi laktanyát, ráadásul a Habsburg-megszállók uralkodója, Mária Terézia nevét véve fel. Miért?

Petőfi örökségét nem engedhetjük át a baloldalnak! A francia vagy a bécsi forradalommal szemben nálunk nemcsak a rebellióról szólt 1848, hanem Magyarország függetlenségéről is. Szabadságharcunk 175. évfordulójának megcsúfolása is ez.

(19.30)

Sokan szolgáltunk honvédként a Petőfi-laktanyában, a magyarok szívéhez nőtt a Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár bázisául szolgáló laktanya, illetve elnevezése is. Jobb lenne, ha magyar hősökről neveznének el laktanyákat, nem pedig idegen uralkodókról. Mikor lesz Ausztriában Kossuth- vagy Prónay-laktanya, Romániában pedig Horthy- vagy Maderspach-laktanya? Államtitkár úr, ugye, még abszurd a feltételezés is.

Ráadásul Mária Terézia parancsára több száz fegyvertelen székelyt gyilkoltak le Madéfalván, mivel a székely határőrök ragaszkodtak ősi jogukhoz, hogy ne vihessék el őket külföldre harcolni. Ez így most egy újabb rossz üzenet a külföldi katonai szolgálatokat amerikai érdekek mentén vállalni nem hajlandó honvédeknek is, akik inkább csak saját hazájuk megvédését szeretnék, s nem például Irak megszállásában részt venni.

A véres kezű császárnő, Mária Terézia, jelentősen támogatta Erdély elrománosítását, az ő uralkodásának négy évtizede alatt vált az addig magyar többségű Erdély román többségűvé. Jóhiszemű szeretnék lenni, ezért miniszter úr tájékozatlanságát kell feltételezzem, így engedje meg, hogy ajándékba adjam a románok által halálában is üldözött Nyírő József Madéfalvi veszedelem című könyvét, és köszönöm, ha újragondolják az átnevezést. (Taps a Mi Hazánk soraiból.  Novák Előd átadja a könyvet Vargha Tamásnak.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage