VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy egy kicsit messzebbről indítsam a választ! Azt gondolom, mindannyian egyetértünk abban, hogy a jelenleg zajló haderőfejlesztés beszerzései és a szervezeti átalakítások kiemelten fontosak ma, amikor egyrészt a szomszédban egy háború dúl, és azt gondolom, abban is egyetérthetünk, hogy felkészültnek kell lennünk arra, hogy ezt az országot megvédjük bármilyen körülmények között is, és bármilyen körülmények között is ezt a háborút Magyarország határain kívül tartsuk. Ez az, amit miniszter úr úgy szokott megfogalmazni, hogy a békéhez erő kell.

De azt gondolom, abban is egyetértünk, amit megtanultunk az Egri csillagokból Dobó Istvántól, aki Eger várának ostromakor úgy fogalmazott, hogy a falak ereje nem a kövek erejében, nemcsak a kövek erejében van, hanem „a védők lelkében is vagyon”. Tehát egy hadsereg igazi ereje a katonák lelkében is rejlik, ezért fontos, hogy hogyan tekint magára a magyar katona, milyen múltat és hagyományokat tud maga mögött.

Ebből a szempontból, azt hiszem, hogy nagyon-nagyon fontos a múlt tisztelete és ismerete, és tudni azt, ha említette Szurmay Sándor nevét, hogy a Szurmay Sándor Helyőrségi Dandár kötelékébe tartozik az a 32. számot viselő testőrezred, amelyet Mária Terézia királynő alapított 1741-ben, szintén ugyanezzel a hadrendi számmal. Maga az alakulat a rendszerváltás után vette fel ezt a nevet, és szobrot is állított Szurmay Sándornak, és most a laktanya felveszi az alapító Mária Terézia nevét. Azt gondolom, hogy ez nem egy formabontó gondolat és megoldás. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket.(Taps a kormánypárti padsorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage