DR. KONCZ ZSÓFIA energiaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Az ön felszólalásában említett szabály, ahogy egyébként ma már azt hallhattuk, a kormány szándékai szerint csak már a működő kohászati üzemekre alkalmazható, tehát azt mindenféle szempontból szeretném kiemelni, hogy akkumulátorgyárakra nem alkalmazható.

Ebben az esetben, ha az ember belegondol, akkor egészen biztosan ki lehet következtetni, hogy itt alapvetően a Dunaferről van szó. Egy olyan vállalatról van szó, amelyet 2004-ben privatizáltak, és az a helyzet, hogy nagyon nehéz helyzetbe került ez a cég az energiaválság miatt, és ennek a megmentésén dolgozik a kormány.

(19.40)

Mégpedig egy olyan vállalatról beszélünk, ahol egyébként közvetlenül 4500 ember dolgozik, ez 4500 család, közvetve pedig 15 ezer emberről tudunk beszélni. Tehát ez egy hihetetlen szám, azt gondolom, hogy mindannyiunk számára egy kulcskérdés, és talán egyetérthetünk abban, hogy a Dunaferr megmentése egy fontos és mindenféle szempontból kiemelkedő célkitűzés kell hogy legyen. Ugye, itt ebben az esetben azért azt is ki kell emelni, hogy azon is dolgozik a cég, hogy a szén-dioxid-mentesítést próbálják előtérbe helyezni, és alapvetően egy zöldacéltermelést kialakítani, ezzel pedig azt tudjuk mondani, hogy a régió országai, Csehország, Románia, Lengyelország és Magyarország nemcsak Európában, hanem globálisan is meghatározó szereplői lehetnek a világ zöldacéltermelésének. Azt gondolom, hogy ez mind-mind olyan üzenet, amellyel az LMP frakciója is egyet kell hogy értsen. Bízom benne, hogy képviselő úr meg fog ebben engem erősíteni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage