DR. ZSIGMOND BARNA PÁL, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Brüsszel immár sokadszor bizonyítja, hogy elvesztette minden erkölcsi alapját arra vonatkozóan, hogy kioktasson, számonkérjen és jogállami maszlagba bújtatott, mondvacsinált okokra hivatkozva zsaroljon szuverén tagállamokat.

Ennek ellenére folyamatosan ezt teszi, és továbbra is visszatartja a Magyarországnak és Lengyelországnak jogosan járó forrásokat. A napokban az ukrán gabonával kapcsolatos vita során is azt láthatjuk, hogy Brüsszel nem a tagállami és ezáltal nem az uniós érdekeknek megfelelően cselekszik, hanem egészen más, egészen biztosan Európai Unión kívüli érdekeket szolgál ki szolgai módon. Nekik nem a magyar, a lengyel, a szlovák, a román gazdák érdekei a fontosak, azokat szó nélkül képesek feláldozni idegen érdekek oltárán. Ez az eset is azt bizonyította, hogy ha meg akarjuk védeni érdekeinket, akkor kezünkbe kell vennünk a sorsunkat, nemzeti hatáskörben kell a mi érdekeinket szolgáló szabályokat alkotni. Továbbá azt is bizonyította, hogy igenis van értelme a közép-európai, visegrádi országok összefogásának, mert együtt erősebbek vagyunk, és vannak közös érdekeink és értékeink.

Brüsszel az Európai Unió egysége helyett a politikai és ideológiai megosztottságot erősíti. Nyíltan diszkriminál egyes tagállamokat. Nagy lelkesedéssel kéri számon egyes országokon a jogállamiság alapelveit, miközben maga a legelemibb jogállamisági feltételeknek sem felel meg. Hallottuk, láthattuk, itt lehet bőröndben pénzeket átvenni, lobbisták pénzén bizniszosztályon utazgatni, és sms-ben üzletelni.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Fontos, hogy a brüsszeli támadásokat annak lássuk, ami: politikai küzdelemnek és nyomásgyakorlásnak. A politikai konfliktusoknak pedig csak politikai megoldása lehet. Magyarország kormánya, ahogy eddig, úgy a jövőben is készen áll a konstruktív és felelős együttműködés keretében a Bizottsággal való tárgyalások politikai és technikai szintű folytatására. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage