DR. FÓNAGY JÁNOS gazdaságfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a kérdését, mert lehetőséget ad számomra, hogy ismételten elmondjam, hogy a kormány családpolitikai intézkedései egyértelműek és világosak, kiszámíthatóságot biztosítanak a családoknak, és segítik a gyermekvállalást. Az utóbbi években a GDP 5-6 százalékát fordítjuk családtámogatási intézkedésekre, ami az Európai Unióban egyedülálló.

(20.10)

A családok otthonteremtési kedvezményének bevezetése óta minden ötödik család új otthonhoz jutott, benne vannak ebben azok is, akiknek eddig semmilyen otthonuk nem volt, és azok is, akik meglévő otthonukat tették alkalmassá több gyermek befogadására.

Magyarországon a lakosság 91,7 százaléka saját otthonnal rendelkezik, ami európai szinten is kimagasló. Az eredeti CSOK mint a kormányzat család- és lakáspolitikai zászlóshajója több mint 182 ezer családot juttatott a kormány támogatásával önálló otthonhoz több mint 649 milliárd forint támogatás kibocsátásával. A kormány számos programmal segítette és segíti továbbra is a családok lakáshoz jutását. Ezek közé tartozik a babaváró támogatás, amelynél a hitel maximális összege 11 millió forint. A kedvezményes hitelek és támogatások mellett adó-visszatérítési támogatások és illetékmentesség is segítette a családok pénzügyi helyzetét.

A családok és az ipar szereplői egyaránt számíthatnak a kormány segítségére. Ennek megfelelően olyan új lakáspiaci koncepciók kidolgozása van folyamatban, melyek jobban reflektálnak a mai piaci viszonyokra, segítik a megfizethető és megfelelő lakás biztosítását, kiemelten támogatva a családokat, különösen a fiatalokat, és nem utolsósorban (Az elnök csenget.) segítik a hazai ipart. A kormány eredményes munkája mutatja, hogy immár sorban a hetedik éve többen költöznek haza, mint amennyien (Az elnök csenget.) kivándorolnak az országból. (Rétvári Bence: Így van!) Köszönöm a türelmét, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage