NOVÁK ELŐD (Mi Hazánk): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A szélsőbaloldalhoz köthető Antifa nevű szervezet tagjai a lakosság megfélemlítése érdekében Európa-szerte és most már Magyarországon is szervezetten erőszakos bűncselekményeket követnek el ártatlan emberekkel szemben, akiket találomra bántalmaznak az utcán brutálisan.

A 2023. februári terrorcselekmények miatt elrendelték a nyomozást, de hiába kezdeményeztem a csoportosan és szervezetten támadó Antifa terrorszervezetté nyilvánítását egy kormányfőhöz benyújtott írásbeli kérdésben, az arra adott válaszból, pontosabban inkább mellébeszélésből az derül ki, hogy a kormány nem hajlandó meglépni ezt. Sőt, Toroczkai László egy határozati javaslatban is hiába kezdeményezte aztán, leszavazták azt. De a Mi Hazánk Mozgalom továbbra is elvárja a kormánytól, hogy a nyomozást elrendelő határozat alapján javasolja az Európai Tanácsnak az Antifa szervezet felvételét a terrorszervezetek uniós jegyzékére. A felvétel alapján a tagállamok kötelesek intézkedni a szervezet és tagjai pénzeszközeinek, vagyonának befagyasztásáról, és velük szemben közös rendőri erővel lépnek fel. Az Antifa egyébként anyagi támogatást és harci kiképzést kap a szövetséges Kurdisztáni Munkáspárttól, amelyet jelenleg is terrorszervezetként tart nyilván az Unió az említett jegyzékében.

Magyarországnak nincs külön listája a terrorszervezetekről, az uniós jegyzék az irányadó a magyar jogban. A jegyzéket az Európai Tanács hathavonta felülvizsgálja, tehát aktualizálja, és közzéteszi. A jegyzékbe bármely tagállam javasolhatja egy meghatározott terrorszervezet felvételét, de csak valamelyik igazságügyi szerve által hozott határozat alapján; ez utóbbi lehet nyomozás elrendelése, bírósági ítélet és hasonlók. A 2023. februárban elrendelt nyomozás tehát jogalapot szolgáltatott a lépésre. Miért nem támogatja mégsem az Antifa terrorszervezetté nyilvánítását a kormány? (Taps a Mi Hazánk soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage