CSÁRDI ANTAL (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Az NTAK rendszerén keresztül 2024-től adatszolgáltatásra van kötelezve minden olyan szálláshely-szolgáltató, vendéglátóüzlet, illetve turisztikai attrakció, amelynek az árbevétele eléri vagy meghaladja a 12 millió forintot. Ez egy rendkívül nehéz helyzet, és a legnagyobb baj az a rendszerrel első ránézésre, hogy jelentős pluszkiadásra kényszerítik az érintett vállalkozásokat, anélkül, hogy bármilyen segítséget is nyújtana a kormány. Ennek a problémának az is része, hogy sok vállalkozás pluszmunkaerő felvételére kényszerül.

De ha mélyebben megvizsgáljuk a rendszert, akkor mindenkiben felmerül a kérdés: ugyan mi szüksége van a Magyar Turisztikai Ügynökségnek az érintett vállalkozások belső gazdálkodási adataira? Egészen váratlanul érkezett nyáron erre a kormány által meg nem válaszolt kérdésre a válasz. Ezt a Fidesz működését jól ismerő, ellenzéki elhajlással véletlen sem vádolható Pesty Lászlótól kaptuk meg, aki így fogalmazott: „Naponta hallok történeteket arra, hogy bizonyos emberek a klánból rámutatnak egy szép családi házra, rámutatnak egy panzióra, rámutatnak egy cégre, kacsintanak, és a tulajdonos fülébe súgják: barátom, nem ártana neked egy tulajdonostárs, hogy továbbra is jól menjenek a dolgaid. És az áldozat megijed, pár fillérért beengedi a cégébe a klántagot, aztán, mire felnéz, kívül kerül a saját szorgalmából, tehetségéből felépített vállalkozáson, családi házon, panzión, egyebén.” Valóban, aki ismeri a rendszer működését, láthatja, hogy ennek a bevezetése nem tud semmilyen más célt szolgálni a Pesty László által megfogalmazottakon túl.

Így végül egy egyszerű, de nagyon fontos kérdés marad: tisztelt miniszter úr, meddig kívánják még jogalkotási eszközökkel támogatni a klán maffiaszerű működését?

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage