FARKAS SÁNDOR agrárminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Az orosz-ukrán háború kapcsán Magyarország eddig minden lehetséges segítséget megadott Ukrajnának ahhoz, hogy a tengeri kikötők zárlata következtében beragadt áru az Európai Unió külső szárazföldi határain keresztül eljuthasson a harmadik országbeli célpontokra. Sajnálatos körülmény, hogy az Európai Unió által működtetett szolidaritási sávok vagy szolidaritási folyosók keretében beérkező áru jelentős része nem a korábbi piacra, hanem fokozódó mértékben az európai piacokra érkezik, és árnyomást gyakorol az Európa déli és nyugati része felé hagyományosan exportáló közép-kelet-európai országokra. Napjainkra ez a folyamat súlyos mezőgazdasági zavarokat és a termelők körében általános elégedetlenséget eredményezett.

Az Európai Unióval 2022 decembere óta az érintett tagállamokkal közösen folytatott tárgyalások 2023. április közepéig meglehetősen vontatottan haladtak, ennek következtében több érintett tagállam is arra kényszerült, hogy nemzeti hatáskörben hozzon intézkedéseket a gazdálkodók védelmében.

(20.30)

Ezt észlelve végül is a Bizottság rendeleti úton, ahogy ön is hivatkozott rá, szeptember 15-éig megtiltotta az ukrán gabona és olajos növények importját az Ukrajnával határos tagállamok piacaira, részben elismerve ezzel az érintett gazdálkodók kéréseinek jogosultságát, de egyúttal biztosította a tranzitszállítások lehetőségét. Az importtilalmat a Bizottság az érintett tagállamok követelése ellenére sem hosszabbította meg, ezért a gazdálkodóink védelme érdekében nemzeti hatáskörben 24 ukrán mezőgazdasági termék esetében behozatali korlátozást vezettünk be, amely a gabonára, olajos növényekre és egyéb árucikkekre vonatkozott. Ezek a termékek nem hozhatók be Magyarország területére, amennyiben ukrajnai területről származnak.

Megvédjük a magyar gazdákat teljes módon és ezek a hosszabbítások nemcsak ebben az évben, hanem várhatóan a következő évben is folytatódni fognak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage