SZABADI ISTVÁN (Mi Hazánk): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az illetékekről szóló törvény módosítása értelmében 2024. január 1-jétől megszűnik az illetékbélyegek forgalmazása és elfogadása a Magyar Postánál. A Posta honlapján közzétett tájékoztató szerint a meglévő illetékbélyegeket a készlet erejéig, de legkésőbb december 31-éig fogják árusítani a nagyobb forgalmú postákon, ugyanakkor a tapasztalat szerint Budapest XII. kerületében már szeptember közepén sem lehetett egyik postán sem illetékbélyeget kapni. Sőt, nagyon pici lehet az a készlet, mert egyre több helyen nem lehet már kapni, és még nincs is december 31-e.

Jövő évtől az eljárási díjakat illetékbélyeg helyett a hatóság által megadott számlára utalással vagy készpénzátutalási megbízással lehet megfizetni. Jelenleg azonban az elektronikus ügyintézésre nem kötelezett magánszemélyek például a bírósági eljárásban, illetékbélyeg hiányában nem tudják majd leróni az illetéket. Nincs utalási lehetőség, mert nem rendelkeznek az elektronikus eljáráshoz szükséges ÜKM-számmal.

Az elektronikus ügyintézésre kötelezett jogi személyek számára az ügyfélkapu, cégkapu mellé az is szükséges lesz, hogy rendelkezzenek minősített elektronikus aláírás létrehozásához alkalmas infrastruktúrával, amit az állami tulajdonú NISZ Zrt.-től évi 100 ezer forintért lehet bérelni. Ezért a magánszemélyek számára olyan fizetési lehetőséget kell biztosítani, hogy ne kelljen elektronikus eljárásban részt venniük.

A Mi Hazánk Mozgalom tiltakozik az illetékbélyeg megszüntetése és a digitális társadalom kiépítése ellen. Kérem tisztelt államtitkár úr válaszát azzal kapcsolatban, hogy illetékbélyeg hiányában hogyan fizessék meg idén a magánszemélyek az illetéket. Miért kötelezik elektronikus fizetésre a magyar embereket? Ma az illetékbélyeget szüntetik meg, holnap pedig a készpénzt? Várom szíves válaszát, illetve most azt nem kapom. Köszönöm. (Taps a Mi Hazánk padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage