TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Jelenleg az eljárási illeték az egyetlen adónem hazánkban, amelyet külön erre a célra szolgáló bélyeggel is meg lehet fizetni. Bármely más fizetési kötelezettséget számlaszámra való fizetéssel lehet teljesíteni mindenkinek, ez mégsem jelent hátrányt senki számára.

Napjainkban minden eljárást lefolytató hatóság, bíróság rendelkezik bevételi számlával, ezért az eljárások kezdeményezői elsődlegesen a számukra leginkább megfelelő elektronikus fizetési módon tesznek eleget az illetékfizetési kötelezettségüknek, még sincs reklamáció. Emellett fontos összefüggés az is, hogy az eljárások a legtöbb esetben elektronikussá váltak; az elsőfokú közigazgatási eljárások után pedig  néhány kivétellel  nem is kell illetéket fizetni.

Ezen körülmények okán az illetékbélyegek használata, értékesítése és az értékesítésből származó bevétel az utóbbi időben jelentősen lecsökkent. Ezért döntött így az Országgyűlés a 2022. év végén, hogy 2024-től már nem indokolt az illetékbélyegek gyártása, forgalmazása és az azokkal összefüggő adminisztráció fenntartása.

Tisztelt Képviselő Úr! Mindenki számára biztosított, hogy megfelelő, korszerű fizetési módon teljesíteni tudja a fizetési kötelezettségét. Végezetül megnyugtatom képviselő urat, hogy a Magyar Posta a fogyasztói igényeknek megfelelő mennyiségben gondoskodott az idei évre is az illetékbélyegek beszerzéséről, így a kérdésében említett hiány vélhetően kerületspecifikus probléma, és átmeneti készletgazdálkodási és ellátási nehézségekkel indokolható. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage