DR. GURMAI ZITA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! A javaslat az 1963. szeptember 14-én, Tokióban kelt, a légi járművek fedélzetén elkövetett bűncselekményekről és egyéb eseményekről szóló egyezményt módosító jegyzőkönyv kötelező hatályának elismerését célozza.

A módosítás joghatóságot biztosít a légi jármű üzemeltetője székhelye szerinti államnak, továbbá a leszállás helye szerinti államnak is, erre az eljárás gyorsítása miatt van szükség, hogy a rendbontó utas, ahogy ezt az államtitkár úr is jelezte, már a leszálláskor felelősségre vonható legyen, továbbá a légi jármű parancsnokának a könnyebb fellépését teheti lehetővé, ugyanis az eredeti szabályozással ellentétben már nem azt szükséges alapos okkal feltételeznie, hogy a fedélzeten a lajstromozó állam büntetőtörvényei szerint súlyos bűncselekmény elkövetésére készül vagy történt, hanem elegendő, ha a parancsnok szerint minősül az súlyos bűncselekménynek.

Végül a légitársaság megtéríttetheti, ahogy erről szintén szó volt, a rendbontó utas által okozott kárt, költségeket, például ha a leszállítása miatt kell a tervezettől eltérő államban leszállnia a légi járműnek.

Erre a módosításra azért volt szükség, mert a légi járművek fedélzetén előforduló erőszakos viselkedés gyakorisága sajnálatos módon fokozódik, ezért az utasokat és vagyontárgyaikat veszélyeztetők megfékezésére további eszközökre van szükség. A fenti módosításokat a tokiói egyezmény 60 éves gyakorlati alkalmazásának tapasztalatai támasztották alá, ezért a fenti módosítások egyértelműen a repülésbiztonság fejlődését szolgálják.

A Magyar Szocialista Párt a törvényjavaslat elfogadását támogatja. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage